Puha házi kalács

Valahogy a boltban kapható kalácsok nem ízlenek, hamar kiszáradnak, és egyáltalán nem hasonlítanak édesanyám és drága nagymamám fantasztikus puha kalácsaira. Szerencsére az évek során sikerült begyűjtenem egy-két kalács receptet, a minap pedig ez a puha házi kalács volt a soron. Szerintem frissen, önmagában a legfinomabb, még szinte forrón, egy bögre kakaóval, de másnap vajjal és lekvárral is pompás falat.

Hozzáadta:Babu27, 10.10.2017
Kategória: Péksütemények
Puha házi kalács

Hozzávalók

600 gbúzafinomliszt
1 csomagvaníliacukor
120 gkristálycukor
200 mltej
1/2 kockaélesztő
2 dbtojás
120 gvaj
1 kv. kanál
ízlés szerint reszelt citromhéj
tojás kenéshez
mandula szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tészta elkészítése nagyon könnyű, a hozzávalókat elkeverjük (a tojás és mandula kivételével), tészta állagúvá gyúrjuk. A tésztából cipót formázunk.
  2. A tésztát a tálban lefedjük és másfél órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 3 részre osztjuk, mindegyikből hosszabb hengert formázunk, majd a három tésztahengert befonjuk. Ezután még 40 percig kelesztjük.
  4. Felvert tojással megkenjük, mandulával megszórjuk.
  5. 45 percig 180 fokon sütjük.

Blogom Hankával: Pečení všeho druhu ORIGINAL