Puha, lágy vajas csiga kelt tésztából

Ez a tészta min a felhő, olyan lágy, olyan puha és olyan könnyű! Az alapja természetesen a kelt tészta, amit nem árt hosszan keleszteni. A kelt tésztát kis gombócokra osztottam, majd a gombócokból vékony kört formáztam, bevagdostam, felcsavartam, vajjal megkentem és megformáztam a csigákat. A lágy csigákat még tojássárgával megkentem, és már csak a sütés volt hátra. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 19.1.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Puha, lágy vajas csiga kelt tésztából

Hozzávalók

200 mllangyos tej
50 mlolaj
1 dbtojás
1 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
3 bögre (1 bögre = 200 ml)finomliszt
21 gélesztő vagy 1 csomag élesztőpor
vaj kenéshez
tojássárga kenéshez

Elkészítés menete

  1. A tejet az olajjal, tojással, cukorral és sóval elkeverjük. Tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőport és sima állagú tésztává gyúrjuk. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet, elkeverjük, felfuttatjuk, majd ezután keverjük el a hozzávalókat. A tészta akkor jó, ha már elválik az edény oldaától.
  2. Megjegyzés: a lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, és előfordul, hogy nem bögre, hanem 2 és fél bögre kell hozzá. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem minden liszt képes ugyanannyi nedvességet felvenni.
  3. A tésztát lefedjük, fél órát kelesztjük, majd lisztes felületen ismét átdolgozzuk és újabb fél órát pihentetjük.
  4. A megkelt tésztát 15 egyenlő részre osztjuk, mindegyik adagól vékony korongot formázunk. A korongokat bevagdossuk, majd felcsavarjuk, vajjal megkenjük és megformázzuk a lágy kis csigákat. A fotókon minden lépés megtalálható.
  5. A csigákat sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsire tesszük és további 20 percig pihentetjük. Ezután a tetejét tojássárgával megkenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Sütés közben folyamatosan figyeljük!