Puha lekváros-porcukros szalagos fánk

Anyukám úgy tanította, hogy a fánk akkor lesz a legpuhább, ha tej helyett egész egyszerűen vizet használunk. Sem tej, sem tejszín, csak víz. Anyukám tapasztalatára adva én is így készítettem el ezeket a rendkívül puha lekváros-porcukros szalagos fánkokat. A fánkok felét egész egyszerűen a pihentetés után olajban megsütöttem, a másik felének a közepére egy mélyedést készítettem, hogy legyen helye a finom lekvárnak. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 2.8.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Fánkok, képviselőfánkok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Puha lekváros-porcukros szalagos fánk

Hozzávalók

1 kg/rétesliszt
6 db/tojássárga
100 mlnövényi olaj
50 ml rum
500 mlvíz
5 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
42 gélesztő
Szükségünk lesz még:
lekvár
porcukor
olaj sütéshez

Elkészítés menete

  1. A tészta elkészítéséhez tésztagyúró robotgépet használtam. Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kevés cukrot, felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót beletesszük a keverőtálba, a gép pedig tésztává dolgozza. A tésztát kendővel vagy konyharuhával lefedjük és meleg helyen egy órát kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát kinyújtjuk (vastagabbra), majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a korongokat. A korongokat még fél órát pihentetjük, majd bő zsiradékban mindkét felét aranyszínűre sütjük.
  3. A fánkokra egy-egy kanál lekvárt kanalazunk, porcukorral megszórjuk.