Puha, pácolt csirkemell burgonyakörettel

A csirkemell, mivel nagyon kevés a zsírtartalma, ezért inkább a szárazabb húsok közé tartozik, mégis egy jó kis páccal ínycsiklandóan puha és ízletes étel készíthető belőle. A puha, pácolt csirkemell burgonyakörettel nálunk igazi különlegességnek számít, nemcsak a husi miatt, hanem azért is, mert a köret önmagában is isteni és laktató. Ha egy kiadós vacsorát vagy ebédet szeretnénk, akkor ez a fogás kitűnő választás.

Hozzáadta:, 6.12.2016
Kategória: Főételek
Puha, pácolt csirkemell burgonyakörettel

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
1 kgcsirkemell
150 mltejföl
2 dbtojás
4 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálőrölt pirospaprika
ízlés szerint só, bors
búzafinomliszt a beforgatáshoz
napraforgóolaj a sütéshez
Köret:
1 kgburgonya
1 dbvöröshagyma
50 gvaj
100 gfüstölt sajt
150 mltejföl
1 ev. kanálzsemlemorzsa
ízlés szerint só

Elkészítés menete

  1. Egy mély tálban elkészítjük a húspácot. Ehhez beleütjük a tojást, elkeverjük a tejföllel és a zúzott fokhagymával, hozzáadjuk a pirospaprikát, ízlés szerint pedig sózzuk, borsozzuk.
  2. A csirkemellet megmossuk, szeletekre vágjuk. A csirkéket belemártjuk a pácba, majd a páccal együtt rátesszük egy tálcára, amit fóliával becsomagolunk, a tálcát pedig legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük (én egy éjszakát hagytam a hűtőben).
  3. Ezután a csirkemellet kivesszük a hűtőből, lisztben megforgatjuk és forró olajon mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. A megsült husit törlőkendőre tesszük, leitatjuk a fölösleges zsiradékot. A sült csirkemellet ízlés szerint reszelt sajttal megszórhatjuk
  4. Elkészítjük a köretet. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és elkeverjük a burgonyával. A sajtot és a hideg vajat kis lyukú reszelőn lereszeljük, és ezt is hozzákeverjük a burgonyához.
  5. A burgonyás masszát egy olajjal kikent sütőtálba tesszük, a tetejét ízlés szerint sajttal még megszórhatjuk, tejföllel meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd 180 fokon aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!