Puha tejes péksütemény

A puha, lágy, tejes tésztából készült péksüteménynek több trükkje is van. Az egyik, hogy a megkelt tésztából megformázott cipókat, kifliket, kenyérkéket forrásban lévő sós vízbe teszem egy percre. A másik trükk, hogy az így „előfőzött” finomságokat egy bögre hideg vízzel együtt sütöm. A végeredmény magáért beszél! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 31.7.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Puha tejes péksütemény

Hozzávalók

700 gbúzafinomliszt
250 mllangyos tej
250 mlmeleg víz
1 kv. kanál
1 kv. kanálkristálycukor
20 golvasztott vaj
10 gszárított élesztő
1/2 kv. kanálszódabikarbóna

Elkészítés menete

  1. A langyos tejben felolvasztjuk a cukrot, hozzáadjuk az olvasztott vajat, az élesztőport, a sót, a meleg vizet, végül az átszitált és szódabikarbónával elkevert lisztet.
  2. Sima állagú tésztát gyúrunk, lefedjük és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. A tésztát lisztes felületre tesszük, megformázzuk a kifliket, cipókat, bagaetteket vagy kenyeret. Sós vizet forralunk, majd a forró vízbe egy percre beletesszük az előkészített péksüteményeket. Ezután kivesszük az edényből és éles késsel ízlés szerint bevagdoshatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  4. 240 fokra előmelegített sütőben sütjük, de a sütőbe egy bögre hideg vizet is teszünk. 25 percig sütjük.