Puncsalagút

A puncsos sütemények sokak tetszését elnyeri. Legutóbb a puncsalagutat készítettem el, ami talán formában is eltér a klasszikus, megszokott süteményektől. Az elkészítése nem a leggyorsabb, de a végeredmény annál jobb! Két adag tésztára van szükség, ami közül az egyiket ételfestékkel megszínezzük. Szükségünk van még egy alagút formára is (ha nincs, akkor az őzgerinc sütőforma is tökéletesen megteszi), na meg egy kis fantáziára a díszítéshez. Szerző: Triniti

Hozzáadta:admin, 13.3.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények, Karácsony
Puncsalagút

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
350 gkristálycukor
380 grétesliszt
200 mltej
175 mlnapraforgóolaj
1 csomagsütőpor
5 csepppiros ételfesték
Szirup:
100 mlvíz
100 ml rum
150 gmazsola
5 csepppiros ételfesték
50 gkristálycukor
Krém:
1 és 1/2 csomagvanília ízű pudingpor
700 mltej
100 gkristálycukor
100 gvaj
Szükségünk lesz még:
50 gcsokoládé
bolti puncsos öntet

Elkészítés menete

  1. Két 35 x 11 cm-es tepsit előkészítünk, sütőpapírral kibélelünk.
  2. A tésztához a tojássárgát a cukor felével habosra verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk az olajat, a tejet, a cukor másik felét. végül a sütőporral elkevert lisztet is. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás keverékbe.
  3. A tésztát két részre osztjuk, kb. 1/3 és 2/3. A kisebbik tésztaadaghoz hozzáadjuk az ételfestéket, majd mindkét tésztát tepsibe öntjük (külön-külön), végül a tésztákat 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
  4. A világos tésztát konyharuhára tesszük és felcsavarjuk. A rózsaszín tésztát apró kockára vágjuk.
  5. Elkészítjük a szirupot: minden hozzávalót edénybe teszünk és felforraljuk. A szirupba beletesszük az apróra vágott rózsaszín kockákat.
  6. Előkészítjük az alagút formát. Kibéleljük a világos fóliával úgy, hogy a maradék tészta az egyik felén lelógjon, majd ezt levágjuk és félretesszük. Ez a tésztalap képezi majd az alagút alját.
  7. Elkészítjük a krémet. A tejből, cukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk. Kissé kihűtjük, majd jó alaposan eldolgozzuk a puha vajjal és az ételfestékkel. Amikor már krémes állagú, belekeverjük a szirupot. Ezzel a krémmel töltjük meg az alagutat. A maradék fehér tésztalappal lefedjük.
  8. Hűtőszekrénybe tesszük és jól lehűtjük. Miután kivettük a formából, csokoládéval és puncsos öntettel díszítjük.