TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Puncsos sütemény háromszínű tésztából
Puncsos sütemény háromszínű tésztából
Recept Puncsos sütemény háromszínű tésztából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   25.11.2016

Puncsos sütemény háromszínű tésztából

Egy pompás, ínycsiklandozó sütemény, ami nálunk nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. A süteményen elsősorban a háromszínű tésztán van a hangsúly, ez az, ami a családot a legjobban megfogja, és ez a tészta van megkoronázva a puncsos cukormázzal. A cukormáz lehet bolti, de akár otthon is elkészíthetjük, idő és gusztus dolga. Mi így szeretjük, és a puncsos sütemény háromszínű tésztából mindig feldobja az ünnepi hangulatot.

Alapanyagok

Fehér tészta:

4 db
tojás
4 ev. kanál
kristálycukor
4 ev. kanál
víz
3 ev. kanál
rétesliszt
1/2 csomag
sütőpor

Háromszínű tészta:

7 db
tojás
2 csésze
kristálycukor
250 g
vaj
2 csésze
rétesliszt
1/2 csomag
sütőpor
1-2 ev. kanál
kakaó
500 ml
szörp
100 ml
rum
pikáns dzsem
piros ételfesték
puncsos öntet vagy cukormáz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A világos tésztához a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a cukrot. Addig dolgozzuk, amíg csillogó habot nem kapunk. Végül beledolgozzuk a tojások sárgáját, a vizet, a legvégén pedig fakanállal vagy szilikonlapáttal belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát két részre osztjuk, majd mindkettőt egy-egy, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük (arányag vékony a tésztaréteg) és 180 fokon készre sütjük. 
  2. Háromszínű tészta:
    A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra verjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 3 részre osztjuk, az egyiket meghagyjuk világosnak, a másikhoz kakaót keverünk, a harmadikhoz pedig hozzáadjuk a piros ételfestéket.
  3. Egy újabb tepsit bélelünk ki sütőpapírral, és ebbe kerül bele a 3 tészta. A tésztákat fél csészényi adagokban öntjük a tepsi közepére, az egyik tésztát a másikra: először a világos, erre a barna, végül a piros, és addig folytatjuk, míg a tészták el nem fogynak. A tésztát a tepsiben 180 fokon megsütjük.
  4. A világos tésztát megkenjük a lekvárral, erre tesszük rá a háromszínű tésztát. Ezt villával kicsit megbökdössük, a szörppel és a rummal pedig meglocsoljuk. Erre egy újabb réteg lekvár kerül, végül rátesszük a második világos tésztalapot.
  5. A sütemény tetejét puncsos cukormázzal vagy öntettel meglocsoljuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása