Puncsos szelet, akár a cukrászdában

A legfinomabb puncsos sütemény, amit valaha készítettem. Ízre és külalakra is vetekszik a cukrászdában vásárolt süteménnyel. Nem hiába ez a neve: puncsos szelet, akár a cukrászdában.

Hozzáadta:, 14.9.2016
Kategória: Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Puncsos szelet, akár a cukrászdában

Hozzávalók

Tésztához - 3 x fehér réteg (mennyiség rétegenként, tehát 12 tojás)
4 dbtojás
4 ev. kanálkristálycukor
4 ev. kanállangyos víz
4 ev. kanálrétesliszt
1 kv. kanálsütőpor
Tésztához - 2 x rózsaszín réteg (mennyiség rétegenként, tehát 8 tojás)
4 dbtojás
4 ev. kanálkristálycukor
4 ev. kanállangyos víz
4 ev. kanálrétesliszt
1 kv. kanálsütőpor
piros vagy rózsaszín ételfesték
Puncs:
500 mlvíz
500 gkristálycukor
3 dbcitrom leve
2 kv. kanálpuncsaroma
1 dbnarancs leve
Továbbá szükség lesz:
Dr.Oetker puncs cukormáz
sárgabarack lekvár

Elkészítés menete

  1. A cukrot a tojással habbá verjük, hozzáadjuk a vizet, lisztet és a sütőport. A rózsaszín tésztánál a tojáshoz és a cukorhoz hozzáadjuk az ételfestéket, habbá verjük, és ezután kerül bele a többi hozzávaló. Mindegyik tésztát 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük (3 fehér és 2 rózsaszín réteg).
  2. Puncs: a hozzávalókat egy edénybe tesszük és összefőzzük.
  3. Puncsos máz: a használati utasítás szerint elkészítjük a puncsos mázt.
  4. Kezdhetjük a rétegezést: az alsó fehér tésztalapot lekvárral megkenjük, és erre tesszük rá a rózsaszín tésztalapot, a tetejét pedig a punccsal meglocsoljuk. A következő fehér tésztalapot ismét megkenjük lekvárral, és a lekváros felével lefelé rárakjuk a rózsaszín puncsos tésztalapra. Újabb réteg lekvár következik, majd erre tesszük rá a második rózsaszín tésztalapot. Ezt is meglocsoljuk a punccsal, és rátesszük az utolsó, lekvárral megkent fehér tésztalapot.
  5. A sütemény tetejére egy nehezékkel teli tepsit rakunk. Ez lehet akár dobozos tej, akár könyvek, valami, ami a rétegeket lelapítja. A süteményt tetején legalább 4 órát hagyjuk a nehezéket. Ezután a sütemény tetejét megkenjük a puncsos mázzal, és megvárjuk, míg megköt. Végül a süteményt felkockázzuk, és tálaljuk. Jó étvágyat!