Puncsos szelet Janka módra

Talán ez az a sütemény, ami már generációk óta részese minden egyes családi ünnepnek, és ez alól a karácsony sem kivétel. A puncsos szelet a család egyik legkedveltebb édessége, és bár kicsit időigényes az elkészítése, nem megerőltető, és szerintem még kezdő szakácsok is megbirkóznak vele. Igaz, ez a recept talán eltér a klasszikus receptektől, de hát ahány ház, annyi szokás. Íme a puncsos szelet Janka módra, ahogy a családunk szereti.

Hozzáadta:admin, 8.11.2016
Kategória: Karácsony, Desszertek, Sütemények
Puncsos szelet Janka módra

Hozzávalók

Szükségünk lesz: (3 tésztára, tehát 3x4 db tojás, 3x6 evőkanál víz…)
4 dbtojás
6 ev. kanálvíz
200 gporcukor
200 grétesliszt
½ csomagsütőpor
Tovább szükségünk lesz:
700 mlhígabb lekvár - epres, málnás, ribizlis, barackos…
Puncsos szirup:
500 mlmálnaszörp vagy egyéb piros szirup
100 mlvíz
100 mlrum
puncsaroma
1 dbcitrom leve
ízlés szerint cukor
Öntethez:
250 gporcukor
1 ev. kanálforró víz
1-2 kv. kanálcitromlé
csipet piros ételfesték

Elkészítés menete

  1. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojások fehérjéjét. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon, 15 – 20 perc alatt készre sütjük (mivel minden sütő más, a sütési idő is eltérhet). Ily módon sütjük meg a 3 korpuszt.
  2. Az alsó korpuszt alaposan megkenjük a lekvárral. A középső korpuszt 5-6 cm széles szeletekre vágjuk.
  3. Egy mély tepsibe beleöntjük a puncsos szirupot és ebbe mártjuk bele a középső, szeletekre vágott tésztasávokat. Ez kerül a lekvárral megkent alap korpuszra, szorosan egymás mellé. A maradék sziruppal meglocsoljuk a középső, szirupos réteget.
  4. A középső, szirupos réteget megkenjük a lekvárra, és erre kerül a harmadik tésztalap. A sütemény tetejére egy tepsit rakunk, amibe nehezéket teszünk. Ez lehet liszt, esetleg dobozos tej… Ezután a süteményt hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük. Másnap a sütemény tetejére kerül az öntet és már kész is a puncsos sütemény.
  5. Szirup:
    A forró vízhez hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, míg feloldódik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szirupot, aromát, rumot, citromlevet és megvárjuk, míg kihűl. Mivel minden szirup más, a cukrozás ízlés kérdése, nem árt a szirupot kóstolgatni.
  6. Öntet:
    A cukrot a vízzel és citromlével elkeverjük, ételfestékkel szinesítjük.



* TIPP 1: Ha a középső réteg felszeletelése nem megy, vagy egyszerűen nagy nyűg, akkor elég, ha rátesszük a lekváros rétegre és rálocsoljuk a szirupot.


* TIPP 2: Nekem jobban bevált a kicsit hígabb, gyümölcsdarabok nélküli lekvár.


* TIPP 3: Én legjobban a málnás szirupot szeretem, de bátran választható más ízzel is, mint meggy, eper, vagy erdei gyümölcs. Tapasztalatom szerint érdemes márkás szirupot választani, kevesebb hozzáadott adalékanyag nélkül. A víz, szirup és rum aránya szabadon változtatható, a lényeg, hogy összesen 700 ml legyen. Ha a süteményből gyerekek is esznek, a rum elhagyható, vagy sziruppal helyettesíthető.

Forrás: Recepty z mojej kuchyne