TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Legjobb desszertek Puncsos szelet Puncsos torta
Puncsos torta
Recept Puncsos torta
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   29.7.2019

Puncsos torta

Az igazi puncsos sütemények verhetetlenek, és sajnos az igazi ízvilággal csak cukrászdákban találkoztam. Sokan mondogatják, hogy régen minden finomabb volt, és sok esetben ezzel én is egyet kell, hogy értsek. Azért nem árt próbálkozni, és szerintem elég ütős próbálkozás ez a házi puncsos torta, amit drága édesanyám születésnapjára készítettem. Hogy az ízvilágot tükrözni tudjam, a finom tészta mellett rumot, puncs aromát is használtam. A természetes színezőket sajnos nem ismerem, így a bolti mellett döntöttem. Remélem, sokaknak elnyeri a tetszését. Szerző: Haanka

60 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

1 tortalaphoz (2 tortalapra less szükségünk, 26 cm átmérőjű formában):

140 g
kristálycukor
140 g
rétesliszt
4 db
tojás

Cukros alap mártogatáshoz:

400 ml
víz
500 g
kristálycukor
Ízlés szerint rum
puncsa roma
ételfesték
savanykás ízvilágú lekvár
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Elkészítjük a tortalapokat. A receptben egy adat tésztalap hozzávalói vannak megadva, de mivel két tésztát készítünk, ezért duplán kell számolni. Nekem egyszerűbb volt egyenként elkészíteni őket.
  2. A tojásfehérjét a cukorral kemény, fényes habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát és a lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt kör alakú sütőformába tesszük, 180 fokon aranyszínűre sütjük (kb. 20 perc, de érdemes tűteszttel megnézni, hogy megsült-e).
  3. Elkészítjük a cukros bevonót: a cukrot a vízzel felforraljuk, kihűtjük, hozzáadjuk a rumot és a puncsos aromát. Két részre osztjuk, majd mindegyiket megszínezzük. Én sárga és piros színezéket választottam.
  4. Én a tortaalapokat előző nap készítettem el. Az egyik tortalapot hosszában kettévágjuk, majd mindkét felét rummal meglocsoljuk és lekvárral megkenjük.
  5. A másik tortalapot felcsíkozzuk – összesen 8 sávra vágtam. Az egyik rummal meglocsolt és lekvárral megkent tortalapot visszatesszük a formába, amibe rátesszük a csíkokat. A csíkokat előtte belemártjuk a cukros bevonókba – ettől kapják meg a szép színüket. Erre kerül rá a második rummal meglocsolt és lekvárral megkent tortalap – lekváros felülettel lefelé. A tortaformára nehezéket teszünk, a tortát pedig egy éjszakán át pihentetjük.
  6. Másnap a tetejét cukormázzal vagy csokoládéval vonjuk be, ki mit szeret.

Blogom Renyvel: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása