Rakott cukkini Nadi módra

Egy egyszerű fogás a mindennapokra. A jó nagy adag reszelt cukkinit a füstölt sonka és a jó sok zöldség és fűszer teszi igazán ellenállhatatlanná. Mivel a cukkini aránylag semleges ízű és sok folyadékot tartalmaz, így nem kell spórolni a fűszerekkel. Sózhatjuk, borsozhatjuk, friss zöldfűszert is használhatunk, és természetesen a hagyma és fokhagyma sem maradhat el. A keveréket Gouda sajttal is ízesítettem, majd az egész keveréket forró sütőben készre sütöttem.

Hozzáadta:Alexa96, 8.10.2017
Kategória: Főételek
Rakott cukkini Nadi módra

Hozzávalók

1000 gcukkini
300 gkedvenc füstölt sonkánk
250 ggouda sajt
4 dbtojás
kb. 2 marékzsemlemorzsa
6 gerezdfokhagyma
1 dbnagyobb fej vöröshagyma
1 ev. kanálmajoránna (morzsolt)
2 csokorfriss zöldfűszer (lestyán és petrezselyemzöld)
150 mlolaj
1 csomagsütőpor
ízlés szerint só és bors
zsiradék a sütőforma kikenéséhez
zsemlemorzsa a sütőforma beszórásához

Elkészítés menete

  1. A cukkinit megmossuk, félbevágjuk, a magokat kanállal eltávolítjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk és félretesszük. 10-15 perc után a levet leöntjük, és a felesleges nedvességet pedig kinyomkodjuk.
  2. A cukkinit egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az összes hozzávalót (a sütőtál kikenéséhez és beszórásához szükséges zsiradékot és olajat leszámítva) – a sajtos és a hagymát lereszeljük, a fokhagymát zúzzuk, a sonkát felkockázzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk.
  3. A sütőtálat zsiradékkal kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.
  4. A cukkinis keveréket beletesszük a sütőtálba, elegyengetjük, 200 fokon 40 percig sütjük. Ezután 220 fokra növeljük a sütő hőmérsékletét, és további 15 percig sütjük, aranyszínűre. Salátával és/vagy tzatzikivel tálaljuk.

Szerző: Nada I. (Rebeka)