A bögrés sütemény egyik nagy előnye, hogy szinte gyerekjáték őket előállítani, és ennél a desszertnél is a legideigényesebb munka az alma megpucolása és lereszelése. A réteges bögrés-almás sütemény pikantériája abban rejlik, hogy a tészta és a reszelt alma egymás után, több rétegben kerül a tepsibe, így egy omlós, szaftos, réteges édesség az eredmény. Minél magasabb a tepsi vagy sütőforma, annál több réteg állítható elő (persze annyival több hozzávaló kell, ez a recept egy 20x30 cm-es sütőformára lett belőve).
Hozzávalók
Szükségünk lesz:
1 bögregríz
1 bögrebúzafinomliszt
1 bögreporcukor
1 csomagsütőpor
1 kgreszelt alma
ízlés szerint őrölt fahéj
100 gvaj
Elkészítés menete
- Előkészítjük a sütőformát: én egy 20 x 30 cm méretű, magas oldalú tepsit használtam, amit vajjal kikentem és liszttel beszórtan.
- A süteményhez használt bögre 300 ml-es volt. Egy tálba elkeverjük a száraz hozzávalókat, egy másik tálba pedig beletesszük a reszelt almát és őrölt fahéjjal fűszerezzük.
- Elkezdjük a rétegezést: a tepsi aljára kerül a száraz réteg (tészta), annyit szórunk a tepsibe, hogy épp eltakarja az alját. erre kerül egy réteg reszelt alma, és kezünkkel kicsit lenyomkodjuk. Az almára újabb réteg lisztes keverék majd alma kerül, végül a sütemény utolsó, legfelső rétegét is rátesszük, ami a lisztes keverék. A sütemény tetejére vastag lyukú reszelőn hideg vajat reszelünk.
- Az elkészült réteges süteményt 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt készre sütjük.