Réteges piskótaszelet

A konyhaim munka számomra mindig a kikapcsolódást jelenti. Lehet, egyedül vagyok ezzel, de a készülődés, rakodás, mosogatás, sütés, keverés, kavarás engem ne rettent el, sőt, kifejezetten elvezem. Főleg akkor, ha olyan finomság a végeredményt, mint ez a réteges piskótaszelet. Minél puhább, édesebb, krémesebb egy sütemény, szerintem annál jobb. Ennél a süteménynél piskótatészta képezi az alapot, amira finom karamelles pudingkrém került egy kis vajjal és tejföllel gazdagítva, rumos kávéba áztatott piskóta, tejföl, a tetejére pedig egy kevés kakaópor. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 18.6.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Réteges piskótaszelet

Hozzávalók

Korpusz:
5 dbtojás
250 gporcukor
10 ev. kanálforró víz
10 ev. kanálolaj
250 gbúzafinomliszt
1/2 csomagsütőpor
csipet só
Krém:
1 ltej
4 csomagkaramell ízű pudingpor
200 gkristálycukor
2 kv. kanálinstant kávé
100 gvaj
4 dbtejföl (összesen 600 ml)
Szükségünk lesz még:
2 és ½ csomagbabapiskóta (250 g-os csomagokkal számolva)
300 mlerős kávé
rum (kb. 50 ml)
tejszínhab díszítéshez
kakaó szóráshoz
lekvár

Elkészítés menete

  1. A tojássárgát a cukorral kézi robotgéppel habosra dolgozzuk. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, minden egyes víz és olaj adag után alaposan elkeverjük. Ezután már fakanállal vagy süteményes kanállal dolgozunk: belekeverjük a sütőporral és cukorral elkevert lisztet, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 42x32 cm-es, kivajazott és liszttel beszórt tepsibe öntjük, 170 fokon 20 percig sütjük.
  2. A tésztát kihűtjük, lekvárral megkenjük (ribizlilekvárt használtam). Rákenjük a krém felét, rátesszük a rumos kávéba mártott piskótát (a 300 ml kávét elkeverjük a rummal), megkenjük a maradék krémmel, a tetejét pedig tejszínhabbal díszítjük, kakaóval megszórjuk.
  3. A krémhez a tejből, cukorból, pudingporból és instant kávéból sűrű pudingot főzünk, majd még amíg forró, belekeverjük a vajat.
  4. Miután a krém kihűlt, robotgéppel beledolgozzuk a tejfölt. Ügyeljünk arra, hogy a krém valóban sima és krémes legyen.
  5. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük.
  6. Érdemes „megjegyezni”, a piskótát milyen irányban is tettük rá a süteményre, mert a vágás során szerintem akkor szép, ha a piskótaréteg „jól mutat” a süteményben.