Réteges szelet dióval, mákkal, túróval

Húha, nem találok szavakat, annyira finom! A rácsos réteges szelet egyszerűen zseniális! A tésztalapok közt lekvár, mákos töltelék, diós töltelék és túrós töltelék bújik meg, amitől az egész sütemény ellenállhatatlan lesz. Igazi ünnepi édesség, ami tökéletes dísze az ünnepi asztalnak. Egy kis türelem, egy kis kézügyesség, jó sok alapanyag, ennyi kell hozzá. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 3.7.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Réteges szelet dióval, mákkal, túróval

Hozzávalók

Tészta:
1 kgfinomliszt
300 mltej
120 gvaj
100 gkristálycukor
40 gélesztő
3 dbtojássárga
citrom reszelt héja
Töltelék:
200 gszilvalekvár + citrom reszelt héja
Diós töltelék:
180 gdarált dió
200 mltej
30 gzsemlemorzsa
80 gkristálycukor
vaníliacukor + citrom reszelt héja
Mákos tölteék:
200 gdarált mák
200 mltej
120 gkristálycukor
10 gvaj
vaníliacukor + citrom reszelt héja
Túrós töltelék:
300 gtúró
80 gkristálycukor
80 gvaj
20 gmazsola
2 dbtojássárga
vaníliacukor
citrom héja + tojásfehérje hab 2 tojásból

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük, eldolgozzuk, lefedjük és legalább egy órát kelesztjük. Amikor már kétszeresére kelt, 5 részre osztjuk. 4 adag képezi az egyes tésztarétegeket, az ötödikből a rácsot készítjük el.
  2. Elkészítjük a tölteéket. A darált diót forró tejjel felöntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük el, a túrósnál a hozzávalókat jó alaposan elkeverjük. A lekvárt előkészítjük, ízlés szerint elkeverjük reszelt citromhéjjal.
  3. Előkészítünk egy nagyobb tepsit. A 4 tésztalapot tepsi méretűre nyújtjuk. Rátesszük az első tésztalapot, rákenjük a lekvárt, erre jön a második tésztalap, a diós töltelék, tésztalap, mákos töltelék, tésztalap, túrós töltelék, majd a maradék tésztaadagból megformázott rácsok.
  4. A tetejét felvert tojással megkenjük.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A tetejét porcukorral megszórjuk.