Ropogós házi kifli, köménymaggal megszórva

Ebből a mennységből kb. 30 db ropogós házi kifli készül el. Persze ha szeretjük a nagyobb péksüteményeket, akkor kedvünk szerint formázhatjuk őket. Kívül ropogósak, belül pedig finom puhát. Nagyon szeretem, ahogy sütés közben a tészta és kiflik illata bejárja a konyhát, gyerekkoromat juttatja eszembe. A kiflik tetejét sütés előtt tojássárgával megkenem, ettől szép felületi színt kapnak, és köménymaggal is megszórom. Ez természetesen elhagyható.

Hozzáadta:Babu27, 19.9.2017
Kategória: Péksütemények
Ropogós házi kifli, köménymaggal megszórva

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
1 kgbúzafinomliszt
600 mltej
200 mlolaj
2 kockafriss élesztő
csipet só
csipet kristálycukor
tojássárga kenéshez
köménymag szóráshoz

Elkészítés menete

  1. 100 ml tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet, olajat, csipet sót elkeverjük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejet, majd sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát meleg helyre tesszük, letakarjuk és kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát kb. 30 kis részre osztjuk. Minden egyes kis adagból golyót formázunk, lefedjük és további fél órát kelesztjük. Fél óra elteltével a golyókat vékonyra nyújtjuk, majd kifli alakúra felcsavarjuk.
  4. A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, tojássárgával megkenjük, köménymaggal megszórjuk.
  5. 200 fokos sütőben készre sütjük.