Ropogós kiflik kefires tésztából

A ropogós kifli kefires tésztából egy végtelenül egyszerű, és nagyon-nagyon finom édesség, amit karácsony alkalmával biztos elkészítek. Alig kell hozzá hozzávaló, ráadásul a tésztájába nem kell sem tojás, sem élesztő, sem sütőpor. Legutóbb diós töltelékkel készítettem, de mákos, lekváros, sőt, csokoládés töltelékkel is kiváló. A cukrot a töltelékbe teszem, ez adja meg elsősorban az édességet, de a kész kifliket porcukor és vaníliacukor keverékébe is forgathatjuk.

Hozzáadta:Alexa96, 5.12.2017
Kategória: Péksütemények, Karácsony
Ropogós kiflik kefires tésztából

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
500 gbúzafinomliszt
375 gvaj
10 kv. kanálvagy kefir aludt tej
csipet só
Töltelék:
dió, mák, lekvár (vagy bármi, amit szeretünk)
porcukorral elkevert vaníliacukor, amibe beleforgatjuk a kifliket

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit egy tálban kezünkkel eldolgozzuk. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, egyenesen a hűtőből is hozzáadhatjuk. A tésztából lisztes felületen gombócot formázunk. A tésztával elég nehéz dolgozni, eléggé ragad, de a lisztes felület ezen segít. A lisztes gombócot – cipót fóliába csomagoljuk, ezután legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük (pl. egy éjszakára, meg egy kicsire).
  2. Másnap a tésztát ismét lisztes felületen 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből kis cipót formázunk. A cipókat kör alakúra nyújtjuk (kb. akkorára, mint a tenyerünk), majd az egyes kis köröket 8 cikkre vágjuk.
  3. A cikkek szélesebb felére rátesszük a tölteléket, majd felcsavarjuk. A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd 180 fokon 15 percig sütjük. A lényeg, hogy a kiflik szép aranybarnák legyenek – mindenki a saját sütőjéhez kell, hogy igazodjon. A kihált kifliket a porcukorral elkevert vaníliacukorba forgatjuk

* Megjegyzés: a tésztához nem kell hozzáadott cukor, se sütőpor, se tojás. Sőt, a kifliket sütés előtt be se kell kenni. A képen látható kifliket diós töltelékkel töltöttem meg. A darált diót először forró vízzel forráztam le (akár tejet is használhatunk), de nem túl sokkal – nem szeretem, ha a töltelék túlságosan híg. Cukorral édesítettem, majd pár percre feltettem főni, ezután kihűtöttem. A mákos tölteléket hasonlóan készítem. A pontos mennyiséget nem tudom, de nagyjából 200-250 g dió vagy mák elég kell, hogy legyen ennyi kiflihez. Ha pedig nem elég, akkor a maradék kiflit egész egyszerűem lekvárral töltjük. A kifliket már joghurttal is készítettem.

 

Zdroj: Recepty z mojej kuchyne