TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Ropogós tejfölös kiflik
Ropogós tejfölös kiflik
Recept Ropogós tejfölös kiflik
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   14.11.2016

Ropogós tejfölös kiflik

Ezt a receptet a ropogós tejfölös kiflikre a nagymamámtól tanultam, és gondolom, már több generáció óta a családi örökség része. Emlékszem, hogy nagymamám mindig ezzel a süteménnyel készült, amikor meglátogattuk. Már az illatával megfogott minket, és még szinte forrón kapdostuk le a tepsiről és fogyasztottuk előszeretettel tejjel vagy kakaóval. Ma már a gyerekeimnek készítem, és remélem, majd az unokáimat is ezzel várhatom, amikor meglátogatnak.

Alapanyagok

Tészta:

450 g
búzafinomliszt
250 g
vaj
200 ml
tejföl
csipet só

Töltelék:

diós, mákos, lekvár… bármi, amit szeretünk
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és kézzel eldolgozzuk. Fontos, hogy a vaj hideg legyen. A tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkára tesszük, és egy cipót formázunk belőle. Mivel a tészta elég ragadós, könnyebb vele a lisztes deszkán dolgozni.
  2. A cipót háztartási fóliába csomagoljuk és legalább 12 órára hűtőszekrénybe tesszük (pl. egy éjszakára). Másnap a tésztát lisztezett nyújtódeszkán 8 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből egy kis cipót formázunk. A cipócskákat kör alakúra nyújtjuk (kb. desszertes tányér nagyságúra), majd egy kés segítségével mindegyik kört 8 cikkre vágjuk. A tésztacikkek szélesebb felére kerül a töltelék, majd pedig a széles részétől a csúcs felé haladva feltekerjük.
  3. A kész kifliket egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük. Természetesen a sütés ideje függ a sütőtől.
  4. A még meleg kifliket vaníliacukros porcukorban megforgatjuk.
  5. Megjegyzés: a tésztába ne tegyünk se cukrot, se sütőport, se tojást. A kifliket sütés előtt semmivel sem kell megkenni. Ezek a fotón diós töltelékkel készültek: a darált diót forró vízzel leöntöttem (víz helyett tej is használható), annyi mennyiséggel, hogy a töltelék ne legyen túl híg. Egy keveset kevergetjük, cukrozzuk, majd ha már kihűlt és besűrűsödött, rátesszük a tésztára. A mákos töltelék hasonlóan készül.

Blogom:Recepty z mojejkuchyne

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása