Ropogós töltött karácsonyi kifli

A ropogós karácsonyi kifli igazi ünnepi klasszikusnak számít a konyhában. Édes ropogós tészta, rumos és lágy krém, csokoládé…. Nincs olyan családtag, aki ennek ellen tud állni. Már gyerekkoromban is nagyon szerettem, de amióta én készítem a családomnak, még jobban megkedveltem. Igazi öröm nézni, ahogy a lurkók egymás után falják, és imádom az elégedettséget az arcukon.

Hozzáadta:, 18.12.2016
Kategória: Karácsony
Ropogós töltött karácsonyi kifli

Hozzávalók

Tésztához (kb. 80 kisebb):
250 gbúzafinomliszt
80 gporcukor
120 gvaj
2 dbtojás sárgája
1 ev. kanálfőzőtejszín
késhegynyi sütőpor
1 dbcitrom reszelt héja
A sütőformák kikenéséhez használt keverék:
2 ev. kanálrétesliszt
2 ev. kanálnövényi olaj
2 ev. kanálpuha margarin
Töltelékhez:
60 gtojásfehérje
100 gkristálycukor
180 gvaj
csipet só
1 kv. kanálvaníliakivonat
ízlés szerint rum
100 gcsokoládé az öntethez

Elkészítés menete

  1. Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral. Hozzáadjuk a feldarabolt lágy vajat, a tojások sárgáját, a tejszínt és a citromhéjat. A hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk, amit fóliába csomagolunk, és pár órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Előkészítjük a kifli alakú sütőformákat. Én kicsi, 5.5 cm-es formákat használtam, de nyugodtan lehet nagyobbat is – így kevesebb darabszámú sütemény lesz. A formákat a keverékkel bekenjük, de lehet hagyományosan is – olajjal kikenjük, liszttel megszórjuk.
  3. A keverékhez, amivel a formákat kikenjük, a hozzávalókat alaposan elkeverjük. A formákat csupán egyszer kenjük ki, ha még egyszer töltenénk, már nem kell. A maradék masszát a hűtőben lehet tárolni, és más süteményekhez is felhasználni – pl. kuglóf sütőforma kikenéséhez. A tésztából egy keveset lecsippentünk, és ezzel töltjük meg a formákat. Lehetőség szerint kevés tészta kerüljön a sütőformába, és kell hagyni helyet a tölteléknek is. A süteményeket 180 fokon 7-8 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már kezd aranybarna lenni. Mint minden sütinél, itt is érdemes figyelemmel követni a sütést, nehogy a süti megégjen.
  4. A sütiket ezután kihűtjük, majd óvatosan „kiütjük” őket a formából. A sütemény nevében nem hiába szerepel a „ropogós” kifejezés, így ne ijedjünk meg, ha ennél a folyamatnál 1-2 süti megreped vagy eltörik. Ezeket még fel tudjuk használni, és miután két kiflit összetapasztottunk, szinte nem is látszik. A sütemény süteményes dobozban 1-2 hetet is eláll hűvös helyen.
  5. A töltelékhez a vajat kis kockára vágjuk, és szobahőmérsékleten dolgozunk vele. A tojások fehérjét a cukorral és csipetnyi sóval egy tálba tesszük, és gőzfürdő felett kevergetve felmelegítjük. Amikor már kellően meleg (kb. 70 fokos), levesszük a gőzfürdőről és géppel vagy kézzel kemény habbá verjük. Ezután, ha géppel dolgozunk, csökkentjük a fokozatot, majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat. A krémet ezután magas fokozaton addig keverjük, míg tényleg könnyű és krémes állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a rumot, majd alaposan eldolgozzuk.
  6. A krémet habzsákba töltjük, és ez kerül a kiflik felére. A kifliket egy másik kiflivel lefedjük, egy kicsit rányomjuk. A sütiket hűtőszekrénybe tesszük, addig, amíg a krém meg nem dermed.
  7. A csokoládét feldaraboljuk, majd kb. 2 / 3 részét felolvasztjuk – ez lehet akár mikróban, akár gőzfürdő felett. Ha felolvadt, hozzáadjuk a maradék csokoládét és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé kicsit le nem hűl.
  8. A csokoládéba belemártjuk a kiflik végét, majd megvárjuk, míg megköt.

 

Forrás:  Víkendové pečení