Ropogós vaníliás kifli

A vaníliás porcukorba forgatott kifli nálunk már régen nem csak a karácsony elengedhetetlen kelléke, ugyanis előszeretettel fogyasztjuk az év szinte minden napján. A ropogós vaníliás kiflire is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Én elsősorban finom baracklekvárral töltöm, de pl. nagymamám lekvárral és darált dióval. Én nagyon szeretem a kisebb kifliket, így a tésztát 10 kis részre osztottam, mindegyikből palacsinta nagyságú korongot formáztam, majd ezeket vágtam 8-8 kb. egyenlő nagyságú cikkre. A töltelék a jól bevált lekvár, a felcsavart és megsült kifliket pedig még melegében beleforgattam a porcukor és vaníliacukor keverékébe.

Hozzáadta:Viki78, 6.3.2017
Kategória: Sütemények, Desszertek
Ropogós vaníliás kifli

Hozzávalók

Tészta:
250 gvaj
3 dbtojás sárgája
180 gtejföl
500 gbúzafinomliszt
1/2 dbcitrom leve és héja
1 csomagvaníliacukor
Továbbá szükségünk lesz:
porcukor szóráshoz
vaníliacukor szóráshoz
lekvár a töltéshez

Elkészítés menete

  1. A vajat kivesszük a hűtőből és megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre melegszik. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt. Kézi robotgéppel eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a vaníliacukrot és a lisztet. Mikor a hozzávalók már összeálltak és elkészült a tészta, fél órára félretesszük pihenni, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
  2. Minden egyes részt palacsinta nagyságúra formázunk-nyújtunk, felcsavarjuk és tepsire tesszük. A tepsit a tésztával fóliába csomagoljuk, és legalább 24 órára hűtőbe tesszük.
  3. Másnap a kis tésztákat újra „kitekerjük”, 8 egyenlő cikkre vágjuk, lekvárral megkenjük és felcsavarjuk. Kis kifliket – croissantokat kapunk. A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  4. Még melegében megszórjuk a porcukor és vaníliacukor keverékével, vagy akár bele is forgathatjuk. Jó étvágyat!