Roppanós házi kakaós keksz

Ennél a süteménynél nagyon igaz, hogy „ronda, de finom”. A furcsa kinézet ellenére, aki beleharap, biztos nem hagyja abba egy darabnál. A sütemény roppanós, mégis lágy, a vaj és kakaó keveréke teszi igazán különlegessé. A sütemény alakja fantáziánkra van bízva, én próbáltam „S” alakot formázni belőle, ez lett a végeredmény. De nem is ez a roppanós házi kakaós keksz lényege, hanem az, hogy fogyasztani öröm, és egy kis fantáziával és kézügyességgel ennél megnyerőbb alakú finomság is varázsolható a tésztából.

Hozzáadta:, 2.11.2016
Kategória: Desszertek
Roppanós házi kakaós keksz

Hozzávalók

Hozzávalók:
260 gbúzafinomliszt
csipet só
30 gkakaó
250 gpuha vaj
100 gporcukor
2 dbtojás fehérje

Elkészítés menete

  1. A kekszek elkészítése nagyon egyszerű: a vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet, végül óvatosan hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A tésztát óvatosan habzsákba tesszük, és egy tepsibe kedvünk szerinti alakokat formázunk. Csupán pár percet sütjük és már el is készült. De nézzük pontról pontra:
  2. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, közben 2-3 tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  3. A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sóval és kakaóval. A puha vajat a porcukorral habosra verjük – ez kézi robotgéppel csupán pár perc. A cukros vajat apránként hozzákeverjük a lisztes keverékhez, és kézi robotgéppel kis fokozaton, vagy kézzel alaposan összekeverjük.
  4. A tojásfehérjét habbá verjük, de nem túl keményre, és ez kerül bele a tésztába.
  5. A tésztát habzsákba töltjük, és egy erre alkalmas díszítő fejjel mintákat formázunk a tepsire. A forma nagysága és alapja teljesen egyéni, én inkább kisebb kekszeket készítettem, és ebből a mennyiségből 50 darab jött ki.
  6. A kekszeket az előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük (ez függ a kekszek nagyságától).
  7. A kekszeket kihűtjük, majd óvatosan leszedjük a sütőpapírról. Süteményes dobozban, vagy zárható dobozban tároljuk.

Forrás: Víkendové pečení