A rumos krémes pompás lezárása lehet egy jó nagy otthoni lakomának. A család is biztos szeretni fogja, de szerintem a legfinnyásabb vendéget is le lehet vele venni a lábáról. A két puha tésztalap közt bújik meg a finom vajas-rumos krém, a tejfölös máz és a csokiöntet pedig már csak hab a tortán. Ha van elég időnk, akkor érdemes otthoni krémessel meglepni a családot és a vendégsereget. Szerző: Zsuzsi Beri
Hozzávalók
Tésztához:5 dbtojásfehérje
5 dbtojássárgája
25 dkgkristálycukor
10 gvaníliás cukor – bourbon
1 dl 2,8-os%tej
1 dlétolaj
2 púpozott evőkanálholland kakaópor
25 dkgbúzaliszt (BL55)
10 gsütőpor
Krémhez:1/2 l tej
5 evőkanálliszt
25 dkg vaj
20 dkgkristálycukor
2 evőkanálrumaroma.
Mázhoz:75 gtejföl (20%-os)
4 púpozott evőkanálkristálycukor
10 gvaníliás cukor – bourbon
Csokiöntethez:50 gétcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
2 evőkanálétolaj
Elkészítés menete
- A tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére.
- A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. Ehhez hozzáadom a tejet, és az étolajat, majd összekeverem. Belekeverem a kakaóport, a lisztet és a sütőport.
- A tojásfehérjét kemény habba verem, majd beleforgatom a kakaós masszába.
- A tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük, majd hozzáadjuk a kristálycukorral habosra kavart rumos vajat.
- 180 C-on 35 percig sütjük a tésztát.
- A mázhoz a tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. A tésztát kettévágom, megtöltöm a töltelékkel, lefedem a tésztával, meglocsolom a tejfölös mázzal, 10 percre visszateszem a sütőbe, majd rácsorgatom csorgatom a csokiöntetet.
A receptért köszönet kitűnő szakácsunknak, Zsuzsi Berinek