Rumos krémes

A rumos krémes pompás lezárása lehet egy jó nagy otthoni lakomának. A család is biztos szeretni fogja, de szerintem a legfinnyásabb vendéget is le lehet vele venni a lábáról. A két puha tésztalap közt bújik meg a finom vajas-rumos krém, a tejfölös máz és a csokiöntet pedig már csak hab a tortán. Ha van elég időnk, akkor érdemes otthoni krémessel meglepni a családot és a vendégsereget. Szerző: Zsuzsi Beri

Hozzáadta:, 25.1.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Rumos krémes

Hozzávalók

Tésztához:
5 dbtojásfehérje
5 dbtojássárgája
25 dkgkristálycukor
10 gvaníliás cukor – bourbon
1 dl 2,8-os%tej
1 dlétolaj
2 púpozott evőkanálholland kakaópor
25 dkgbúzaliszt (BL55)
10 gsütőpor
Krémhez:
1/2 l tej
5 evőkanálliszt
25 dkg vaj
20 dkgkristálycukor
2 evőkanálrumaroma.
Mázhoz:
75 gtejföl (20%-os)
4 púpozott evőkanálkristálycukor
10 gvaníliás cukor – bourbon
Csokiöntethez:
50 gétcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
2 evőkanálétolaj

Elkészítés menete

  1. A tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére.
  2. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. Ehhez hozzáadom a tejet, és az étolajat, majd összekeverem. Belekeverem a kakaóport, a lisztet és a sütőport.
  3. A tojásfehérjét kemény habba verem, majd beleforgatom a kakaós masszába.
  4. A tejből és lisztből pépet főzünk, kihűtjük, majd hozzáadjuk a kristálycukorral habosra kavart rumos vajat.
  5. 180 C-on 35 percig sütjük a tésztát.
  6. A mázhoz a tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverem. A tésztát kettévágom, megtöltöm a töltelékkel, lefedem a tésztával, meglocsolom a tejfölös mázzal, 10 percre visszateszem a sütőbe, majd rácsorgatom csorgatom a csokiöntetet.

A receptért köszönet kitűnő szakácsunknak, Zsuzsi Berinek