TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából
Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából
Recept Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A napokban kaptam egy kevés darált diót. Aztán körbenéztem az éléskamrában és ráakadtam még egy csomag darált mandulára, és persze nem kevés darált mákra is. Egy kicsit gondolkodtam, mit is kezdhetnék ezekkel a finomságokkal, aztán a rusztikus mákos és diós tekercs mellett döntöttem. A finomságok kelt tésztából készültek, rusztikusnak pedig azért rusztikusak, mert a felcsavart tekercsek felső tésztarétegét pengével hosszában ketté vágtam. Szerző: Danka

TopPetra TopPetra    ·   5.10.2019

Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából

A napokban kaptam egy kevés darált diót. Aztán körbenéztem az éléskamrában és ráakadtam még egy csomag darált mandulára, és persze nem kevés darált mákra is. Egy kicsit gondolkodtam, mit is kezdhetnék ezekkel a finomságokkal, aztán a rusztikus mákos és diós tekercs mellett döntöttem. A finomságok kelt tésztából készültek, rusztikusnak pedig azért rusztikusak, mert a felcsavart tekercsek felső tésztarétegét pengével hosszában ketté vágtam. Szerző: Danka

35 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

500 g
búzafinomliszt
1/2 kocka
élesztő
80 g
kristálycukor
1/2 kv. kanál
200 ml
langyos tej
1 db
tojás
100 g
puha vaj
1 kv. kanál
vaníliakivonat
1/2 csomag
Dr.Oetker reszelt citromhéj

Kenéshez:

80 g
puha vaj
50 g
porcukor

Diós töltelék:

400 g
darált dió vagy dió és mandula keveréke
3 ev. kanál
baracklekvár
50 ml
forró tej
ízlés szerint rum és cukor

Mákos töltelék:

150 g
darált mák
150 ml
forró tej
60 g
kristálycukor
60 g
mandulaszirom
50 g
kandírozott narancshéj
Recept elkészítése
Nyomtatás
35 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukrot adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. Eldolgozzuk a többi hozzávalóval, lefedjük, 1 órát kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket – a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, és hagyjuk, hogy a mák és dó magába szívja a forró tejet.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  4. A tésztát párszor kibökdössük, a felső tésztaréteget pedig késsel vagy pengével hosszában elvágjuk. Ha jól csináltuk, akkor sütés közben szétnyílik, szerintem ettől sokkal szebb.
  5. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 40 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, még forrón megkenjük a puha vaj és porcukor keverékével. Ezután kihűtjük. Ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása