Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából

A napokban kaptam egy kevés darált diót. Aztán körbenéztem az éléskamrában és ráakadtam még egy csomag darált mandulára, és persze nem kevés darált mákra is. Egy kicsit gondolkodtam, mit is kezdhetnék ezekkel a finomságokkal, aztán a rusztikus mákos és diós tekercs mellett döntöttem. A finomságok kelt tésztából készültek, rusztikusnak pedig azért rusztikusak, mert a felcsavart tekercsek felső tésztarétegét pengével hosszában ketté vágtam. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 5.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából

Hozzávalók

Tészta:
500 gbúzafinomliszt
1/2 kockaélesztő
80 gkristálycukor
1/2 kv. kanál
200 mllangyos tej
1 dbtojás
100 gpuha vaj
1 kv. kanálvaníliakivonat
1/2 csomagDr.Oetker reszelt citromhéj
Kenéshez:
80 gpuha vaj
50 gporcukor
Diós töltelék:
400 gdarált dió vagy dió és mandula keveréke
3 ev. kanálbaracklekvár
50 mlforró tej
ízlés szerint rum és cukor
Mákos töltelék:
150 gdarált mák
150 mlforró tej
60 gkristálycukor
60 gmandulaszirom
50 gkandírozott narancshéj

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukrot adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. Eldolgozzuk a többi hozzávalóval, lefedjük, 1 órát kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket – a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, és hagyjuk, hogy a mák és dó magába szívja a forró tejet.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  4. A tésztát párszor kibökdössük, a felső tésztaréteget pedig késsel vagy pengével hosszában elvágjuk. Ha jól csináltuk, akkor sütés közben szétnyílik, szerintem ettől sokkal szebb.
  5. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 40 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, még forrón megkenjük a puha vaj és porcukor keverékével. Ezután kihűtjük. Ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.