Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából

Recept Rusztikus mákos és diós tekercs kelt tésztából

Hozzáadta: TopPetra, 5.10.2019

Kategória: Desszertek, sütemények

KÜLDÖTT KÉPEK

A napokban kaptam egy kevés darált diót. Aztán körbenéztem az éléskamrában és ráakadtam még egy csomag darált mandulára, és persze nem kevés darált mákra is. Egy kicsit gondolkodtam, mit is kezdhetnék ezekkel a finomságokkal, aztán a rusztikus mákos és diós tekercs mellett döntöttem. A finomságok kelt tésztából készültek, rusztikusnak pedig azért rusztikusak, mert a felcsavart tekercsek felső tésztarétegét pengével hosszában ketté vágtam. Szerző: Danka

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 5.10.2019

Kategória: Desszertek, sütemények

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

500 gbúzafinomliszt
1/2 kockaélesztő
80 gkristálycukor
1/2 kv. kanál
200 mllangyos tej
1 dbtojás
100 gpuha vaj
1 kv. kanálvaníliakivonat
1/2 csomagDr.Oetker reszelt citromhéj

Kenéshez:

80 gpuha vaj
50 gporcukor

Diós töltelék:

400 gdarált dió vagy dió és mandula keveréke
3 ev. kanálbaracklekvár
50 mlforró tej
ízlés szerint rum és cukor

Mákos töltelék:

150 gdarált mák
150 mlforró tej
60 gkristálycukor
60 gmandulaszirom
50 gkandírozott narancshéj

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, egy kanál cukrot adunk hozzá, elkeverjük, felfuttatjuk. Eldolgozzuk a többi hozzávalóval, lefedjük, 1 órát kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket – a hozzávalókat jó alaposan eldolgozzuk, és hagyjuk, hogy a mák és dó magába szívja a forró tejet.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  4. A tésztát párszor kibökdössük, a felső tésztaréteget pedig késsel vagy pengével hosszában elvágjuk. Ha jól csináltuk, akkor sütés közben szétnyílik, szerintem ettől sokkal szebb.
  5. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 40 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, még forrón megkenjük a puha vaj és porcukor keverékével. Ezután kihűtjük. Ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás