Saját levében sült paradicsom

Recept Saját levében sült paradicsom

Hozzáadta: TopPetra, 6.7.2021

Kategória: Lekvárok, befőttek

KÜLDÖTT KÉPEK

Sok a paradicsom és nincs ötlet, mire lehetne még felhasználni? Akkor itt ez a jó kis recept. Szerző: Nada I (Rebeka).

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 6.7.2021

Kategória: Lekvárok, befőttek

ALAPANYAGOK

érett paradicsom
kakukkfű
nádcukor
fokhagyma
balzsamecet
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A mennyiséget szándékosan nem adtam meg, mert ez elsősorban a kósza paradicsomok mennyiségétől függ.
  2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tepsit aljára kerül az olívaolaj, ezzel kikenjük. A paradicsomot félbe vágjuk, majd vágott felületével felfelé rátesszük. Mindegyik paradicsomra teszünk egy kevés kakukkfüvet, pár szelet fokhagymát, nádcukorral megszórjuk (kellemes karamellás ízvilágot kap), balzsamecettel meglocsoljuk, végül még kerül rá pár csepp olívaolaj.
  3. Betesszük az előmelegített sütőbe, majd 30 perc elteltével a hőfokot 120 fokra csökkentjük. Így sütögetjük még 2-3 órát, ez a paradicsomok méretétől is függ.
  4. A sütési idő inkább csak irányadó, nekem nagy paradicsomok voltak, ezeket 3.5 órát sütöttem összesen, a kisebeket pedig 2.5 órát. Én igyekeztem nem kiszárítani a paradicsomot. Ha valaki szárazon szereti, akkor nyugodtan hagyhatja akár 6 órát is a sütőben.
  5. Az üvegeket forró vízzel kiöblítjük, 140 fokos sütőben kiszárítjuk (10 perc). A még forró paradicsomot beletöltjük az üvegekbe, lefedjük, fejjel lefelé fordítjuk, sötét helyen kihűtjük. Másik megoldás, ha a betöltést követően 10 percig dunsztoljuk 80 fokos vízben.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás