Sajtos-húsos tészta

Idővel rájöttem, hogy a családnak néha bizony hatalmas adagokat kell főznöm, ellenkező esetben minden szabadidőmet a konyhában tölthetem. Erre remek recept a sajtos-húsos tészta, ami laktató, egyszerűen elkészíthető, a tetejében pedig nagyon finom! Az alapja a finom, szaftos, húsos ragu, ízlés szerint fűszerezve (paradicsompüré, fokhagyma, oregánó, kakukkfű, pirospaprika, chilli…), amit elkeverünk a főtt tésztával, majd reszelt sajttal és tejszínnel készre sütünk. Szerző: Danula

Hozzáadta:, 6.6.2019
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sajtos-húsos tészta

Hozzávalók

2 dbvöröshagyma
olaj
kb. 1 kgdarált hús (sertés és marha keverék)
350 mlparadicsompüré
2 dbhúsleves kocka
kb. 400 mlvíz
200 mlvörösbor
4 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálőrölt édes pirospaprika
1/2 kv. kanálőrölt chilli
3 ev. kanálkristálycukor
ízlés szerint só, bors
3 ev. kanáloregánó
1 kv. kanálkakukkfű
1 ev. kanálkeményítő
1 kgtészta (pl. könyöktészta)
300 greszelt sajt
200 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst. Amikor a hús már kifehéredett, fűszerpaprikával ízesítjük, felöntjük a paradicsompürével és tovább pirítjuk. Felöntjük a vízben elkevert húsleves kockával (vagy alaplével), a borral, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a cukrot, sózzuk és borsozzuk, lefedjük, alacsony lángon elkezdjük főzni.
  2. A tésztát enyhén sós vízben, egy kevés olaj hozzáadása után megfőzzük, leszűrjük.
  3. Amikor a hús már kellően puha, 100 ml hideg vízben elkevert keményítővel sűrítjük, pár percig ezzel is főzzük. Megkóstoljuk, szükség szerint ízesíthetjük a feltüntetett fűszerekkel. A kész húsos mártást elkeverjük a főtt tésztával. 15 percig pihentetjük, majd sütőtálba tesszük, reszelt sajttal megszórjuk, tejszínnel meglocsoljuk.
  4. 160 fokon 45 percig sütjük.