Sajtos kelt stanglik

A sajtos kelt stangli egy isteni és egyszerűen elkészíthető vendégváró falatka. A sajtos kelt tésztához a hozzávalókat csupán össze kell keverni, és amíg a tészta kel, addig akár egy jó kis sütemény elkészítésébe is belevághatunk. Én édes őrölt pirospaprikával, egész köménymaggal és reszelt sajttal díszítem, és hogy szép legyen a színe, előtte még felvert tojással is megkenem. Nálunk a sajtos kelt stanglik nagyon népszerűek, és előszeretettel ropogtatjuk nemcsak akkor, ha megérkezik a vendégsereg, hanem szinte az év bármely napján.

Hozzáadta:, 21.12.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Szilveszter és Újév
Sajtos kelt stanglik

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
700 grétesliszt
250 gvaj
6 ev. kanálzsír
2 dbtojás sárgája
30 gfriss élesztő
150 greszelni való sajt
175 gtejföl
1 kv. kanál
1 kv. kanálkömény
100 mltej
1 dbtojás kenéshez
1 kv. kanálőrölt édes pirospaprika

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe és megvárjuk, míg felfut.
  2. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat, a zsírt, a sajt felét lereszelve, a tejfölt, a sót, végül beleöntjük az élesztőt.
  3. Az alapanyagokat tésztává dolgozzuk és 3 – 4 órát meleg helyen kelesztjük,
  4. Ezután a tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a tésztát éles késsel felvágjuk – elkészítjük a stanglikat. A sajtos stanglikat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, megszórjuk az őrölt édes pirospaprikával és ízlés szerint a köménnyel.
  5. A stanglik tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, ezután 200 fokon aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!