Sajtos kelt stanglik

Hozzáadta: Alexa96, 21.12.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Ünnepek, Szilveszter és Újév, Sósak, Főétkezések, Szülinap
A sajtos kelt stangli egy isteni és egyszerűen elkészíthető vendégváró falatka. A sajtos kelt tésztához a hozzávalókat csupán össze kell keverni, és amíg a tészta kel, addig akár egy jó kis sütemény elkészítésébe is belevághatunk. Én édes őrölt pirospaprikával, egész köménymaggal és reszelt sajttal díszítem, és hogy szép legyen a színe, előtte még felvert tojással is megkenem. Nálunk a sajtos kelt stanglik nagyon népszerűek, és előszeretettel ropogtatjuk nemcsak akkor, ha megérkezik a vendégsereg, hanem szinte az év bármely napján.
Hozzáadta: Alexa96, 21.12.2016
Kategória: Előételek, falatkák, Ünnepek, Szilveszter és Újév, Sósak, Főétkezések, Szülinap
ALAPANYAGOK
Szükségünk lesz:
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe és megvárjuk, míg felfut.
- Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vajat, a zsírt, a sajt felét lereszelve, a tejfölt, a sót, végül beleöntjük az élesztőt.
- Az alapanyagokat tésztává dolgozzuk és 3 – 4 órát meleg helyen kelesztjük,
- Ezután a tésztát liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a tésztát éles késsel felvágjuk – elkészítjük a stanglikat. A sajtos stanglikat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, megszórjuk az őrölt édes pirospaprikával és ízlés szerint a köménnyel.
- A stanglik tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, ezután 200 fokon aranyszínűre sütjük. Jó étvágyat!