Sajtos pogácsa

A pogácsa bizony olyan csoda, amit mindenki másként készít, mégis hatalmas népszerűségnek örvend! Én, ha tehetem, a tésztát már előző nap este elkészítem. Az élesztőt nem futtatom fel, hanem egyenesen a tésztába dolgozom, majd egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetem. Másnap dolgozom csak bele a finom kacsazsírt és a reszelt sajtot, majd pedig a korongokat még egyszer megszóróm sajttal és magvakkal. Legutóbb köménymagra esett a választás, mi imádjuk! Szerző: Blazena

Hozzáadta:, 28.12.2019
Kategória: Pogácsák, Előételek, falatkák, Sósak
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sajtos pogácsa

Hozzávalók

Tészta:
250 gfinomliszt
250 grétesliszt
250 gmargarin
1/2 kv. kanálsütőpor
30 gfriss élesztő
250 mltejföl (20%)
1 dbtojássárga
1,5 kv. kanál
1 kv. kanálkristálycukor
1 ev. kanálkacsazsír
A tészta kenéséhez:
150 greszelt sajt, pl. parmezán, ementáli...
1 ev. kanálkacsazsír
Szükségünk lesz még:
tojás kenéshez
köménymag, szezámmag, reszelt sajt szóráshoz, ízlés szerint

Elkészítés menete

  1. A lisztet átszitáljuk, majd a finom- és réteslisztet elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőport, a puha margarint és eldolgozzuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, tojássárgát, cukrot és kacsazsírt, majd a hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk.
  2. A tésztát lefedjük és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a pogácsatésztát lisztes felületen kinyújtjuk, a felét megkenjük az evőkanálnyi kacszsírral és reszelt sajttal megszórjuk. Ráfordítjuk a tészta másik felét, óvatosan lenyomjuk, majd ismét kinyújtjuk, kb. 1.5 cm vastagra.
  3. A tésztából kiszaggatjuk a korongokat, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük úgy, hogy a pogácsák ne érjenek össze és legyen arra is, hogy sütés közben bizony megnövekszenek. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal és magvakkal megszórjuk.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Nekem ebből a mennyiségből 2 nagy tepsi pogácsa készült el.