Sajtos tésztában sült karfiol

Imádom a rántott karfiolt, de mint minden receptnél, itt sem árt néha a kísérletezgetés és az újítás. Szerintem nagyon jó dolog eltérni a megszokottól és új recepteket kipróbálni. A klasszikus rántott karfiol helyett sajtos tésztába forgattam a karfiolokat (amit előtte sós vízben előfőztem), majd tepsire pakoltam és készre sütöttem. A végeredmény zseniális lett! Szerző: Danka

Hozzáadta:, 25.11.2019
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sajtos tésztában sült karfiol

Hozzávalók

2 fejkarfiol
2 dbburgonya
4 ev. kanáltej
ízlés szerint só, bors
ízlés szerint szárított metélőhagyma
1 kv. kanálmustár
100 g reszeltsajt
2 gerezdfokhagyma
1 dbtojás
100 gzsemlemorzsa
olaj

Elkészítés menete

  1. A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük. Az állaga akkor jó, ha még nem esik szét, nem teljesen puha, de a felszínébe már könnyebben belesüpped a villa. Sütés közben tökéletesen megpuhul.
  2. A burgonyát lereszeljük (kis lyukú reszelőn), hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, mustárt, metélőhagymát és a zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha a tészta túl sűrű, akkor tejjel tudunk javítani az állagán. Ha pedig túl folyós, akkor a zsemlemorzsával tudjuk sűríteni.
  3. Egy magas falú tepsit sütőpapírral kibélelünk.
  4. A karfiolt megforgatjuk a tésztában, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A karfiolra akár kezünkkel is tehetjük a tésztát, hogy szépen mindenhova jusson belőle.
  5. A tésztával bebugyolált karfiolokat olajjal meglocsoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.