Sajttal töltött cipó fokhagymás vajjal
Húha, itt bizony nem is lehet eldönteni, mi a legfinomabb! A cipó? A fokhagymás vaj? A sajt és fokhagymás vaj a cipó belsejében? Vagy az egész így együtt, ahogy van? Én az utolsó lehetőségre szavazok. Annyi biztos, hogy a család odavan a sajttal töltött cipóért, és a fokhagymás vajért is külön köszönetet szoktak mondani. Szerző: Zdenka
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 1.4.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta
250 mltej
400 gfinomliszt
2 ev. kanálolaj
1/2 kv. kanálsó
1/2 kv. kanálkristálycukor
1/2 kockaélesztő
Töltelék:
100 greszelt sajt
1/2 kv. kanálfokhagymás vaj
Fokhagymás vaj:
50 gvaj
7 gerezdfokhagyma
2 ev. kanálsnidling
Szükségünk lesz még:
1 dbtojássárga kenéshez
- A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kanál lisztet. Elkeverjük, felfuttatjuk.
- Amíg az élesztő felfut, addig elkészítjük a fokhagymás vajat: a vajat elkeverjük a zúzott fokhagymával és az aprított snidlinggel.
- A felfuttatott élesztőt elkeverjük a többi hozzávalóval, tésztává dolgozzuk. A tésztát nem kelesztettem, hanem rögtön kb. 80 g-os adagokra vágtam fel.
- A kis tésztaadagokat kör alakúra nyújtjuk, a közepére reszelt sajtot teszünk és kb. fél kávéskanál fokhagymás vajat.
- A sajtos-vajas tölteléket becsomagoljuk a tésztával és gombóc alakra formázzuk. A töltött gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Lefedjük és kb. fél órát kelesztjük.
- A kelesztést követően mindegyik közepére mélyedést készítünk, pl. az ujjunk hegyével, és ezekbe is teszünk a fokhagymás vajból.
- Felvert tojássárágával megkenjük (adhatunk hozzá 1 evőkanál tejet), majd további 10 percig kelesztjük.
- 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük – ez függ a sütőtől is. Kihűtjük, és örömmel fogyasztjuk.
Forrás: Receptíky pro jedlíky
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS