Sárga tetejű diós sütemény

Igazi karácsonyi klasszikus. Diós tészta, tojássárgás gyönyörű krém a tetején – ez a sárga tetejű diós sütemény. Nálunk szinte kötelező az ünnepek alkalmával, és nagyon jól mutat a süteményes tányéron. Ráadásul nagyon gyorsan el lehet készíteni. A tésztája kellemesen puha, kiválóan illik édes likőröhoz, puncshoz, teához, de szerintem még a fűszeres forralt borhoz is. Bevallom, néha a puha tésztát kettévágom, lekvárral megkenem, összetapasztom és úgy eszem.

Hozzáadta:, 4.12.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sárga tetejű diós sütemény

Hozzávalók

Hozzávaló 48 adaghoz:
250 gporcukor
250 gmargarin
160 gbúzafinomliszt
250 gdarált dió
5 dbtojásfehérje
5 dbtojássárga
1 csomagvaníliacukor
200 gporcukor

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A margarint (250 g) a porcukorral (250 g) kikeverjük, hozzáadjuk a darált diót (250 g) és a lisztet (160 g). Fokozatosan hozzáadjuk a tojáshabot, majd az egész masszát jó alaposan elkeverjük.
  2. A tésztát kikent és liszttel beszórt, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
  3. 200 fokon 15 percig sütjük.
  4. Tojássárgás öntet: a tojássárgát a vaníliacukorral és porcukorral gőzfürdő felett eldolgozzuk. A krémet a forró sütemény tetejére kenjük és megvárjuk, míg megköt. Jó étvágyat!

 

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Diabambulkának