Sárgabarackos méhecskeszelet

Már nagyon régóta készültem arra, hogy a gyerekeknek elkészítem a sárgabarackos méhecskeszeletet. Elérkezett az idő, elkészítettem, és jelenthetem, nagyobb örömet szereztem vele, mintha tortát készítettem volna! A méhek a gyerkőcök és apa arcára is mosolyt csalt. Először féltem, hogy az egész túl barackos, túl édes lesz, de ez fölösleges volt. A joghurt és vaníliapuding keveréke kellően ellensúlyozta az édes rétegeket. Szerző: Adkas

Hozzáadta:, 8.9.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Sárgabarackos méhecskeszelet

Hozzávalók

Tészta:
6 dbtojás
120 gkristálycukor
100 grétesliszt
100 gkukoricakeményítő
1 ev. kanálvanília ízű pudingpor
1 kv. kanálsütőpor
5 ev. kanálolaj
csipet só
baracklekvár a tészta megkenéséhez
Töltelék:
500 mltej
2 csomagvanília ízű pudingpor
100 gporcukor
600 gsűrű natúr joghurt (görög)
1 kv. kanálvanília kivonat
Sárgabarack zselé:
460 gsárgabarack lekvár
100 mlbefőttlé (sárgabarack)
2 kv. kanálnarancslikőr
15 gzselatin
5 ev. kanálbefőttlé (sárgabarack)
Szükségünk lesz még:
2 x 750 mlsárgabarack befőtt
60 gcsokoládé
mandulaszirom
fehér fondant (formázható)

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Amikor már szép fényes, hozzáadjuk a tojássárgát és az olajat. Ismét jó alaposan elkeverjük, ezután már csak kézzel dolgozunk és hozzáadjuk a keményítővel, pudingporral és sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 20-25 percig sütjük. Az idő csupán hozzávetőleges, mindenki a saját sütője szerint dolgozzon! Miután a tészta kihűlt, a sütőpapírt és a felső kérges tésztaréteget eltávolítjuk, majd lekvárral megkenjük. Ha van kéznél sütő keretünk, akkor azzal dolgozzunk! Az én sütőkeretem 24 x 36 cm-es, a megsült tésztát méretre vágtam, a továbbiakban pedig a keretben dolgoztam.
  2. A pudingport a tejjel csomómentesre keverjük, sűrű pudingot főzünk. Fóliával letakarjuk úgy, hogy a fólia hozzáérjen a pudinghoz, majd kihűtjük. A joghurtot a porcukorral és vaníliakivonattal elkeverjük. A kihűlt pudingot kézi robotgéppel elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk az előkészített joghurtot. Kompakt, sima krémet kapunk, amit rákenünk a tésztára.
  3. Elkészítjük a méheket. A befőttet leszűrjük, a levet felfogjuk, a barackokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A felesleges nedvességet leitatjuk és megvárjuk, míg majdnem „száraz” nem lesz. Így jobban fog rajta a csokoládé tartani. A csokoládét felolvasztjuk, nyomózsákba töltjük, a lehető legkisebb lyukú fejjel pedig megformázzuk a mintázatot. A fehér fondantból kis golyókat formázunk, ez lesz a szeme. A szemeket csokoládéval tapasztjuk hozzá a sárgabarackhoz, a mandulaszirom pedig a szárnyakat alkotja. A pupillát csokoládéval formázzuk meg.
  4. Elkészítjük a sárgabarackos zselét: a por állagú zselatint 5 evőkanál befőttlébe keverjük és félretesszük. A lekvárt és a befőttlét elkeverjük, elkezdjük felmelegíteni. A már folyós masszát sűrű szitán átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a zselatint. Ha kell, visszatehetjük a tűzre, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel! Hozzáadjuk a narancslikőrt, elkeverjük, elkezdjük kihűteni, majd mielőtt már elkezd megkötni, ráöntjük a krémes tészta tetejére.
  5. Rátesszük az előkészített sárgabarackos méheket, majd hűtőszekrénybe tesszük, amíg az egyes rétegek alaposan meg nem kötnek.

Blogom: Adkas-tastyfood