Sárgakrémes képviselőfánk

Hozzáadta: TopPetra, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok, Pudingos receptek, Édes főételek, Fánkok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
Szerintem sokan igazat adnak nekem abban, hogy a képviselőfánk elég előnyös helyen szerepel a sütemények listáján. Bár a cukrászdákban egyre kevesebbet találkozok vele, szerintem mégis egy isteni sütemény, amit nem szabad elhanyagolni. Az igaz, hogy a tésztája kicsit másképp készül a megszokott sütemények tésztájától, egyáltalán nem bonyolult, és szerintem első próbálkozásra is sikerül. A tojáskrémes töltelék pedig valami isteni. A "sárgakrémes" képviselőfánk nálunk egy kihagyhatatlan sütemény, ami nemcsak ünnepek során kerül az asztalra, hanem az unalmas hétköznapokat is egy kicsit feldobja.
Hozzáadta: TopPetra, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok, Pudingos receptek, Édes főételek, Fánkok, Hús nélkül, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
Tésztájához (kb35-40 fánk vagy 70 mini fánk):
Sárgakrém:
- Elkészítjük a krémet: egy kevés tejben elkeverjük a pudingport és felverjük a tojások sárgáját. A maradék tejet alacsony lángon felforraljuk. A pudingos keverékbe beleöntjük a tojást, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró tejet, elkeverjük, beleöntjük a forró tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett pár percig főzzük.
- A krémet levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és alaposan elkeverjük. Étkezési fóliával letakarjuk, lehűtjük, majd legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 2-3 tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztához a vizet egy edénybe tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a sót és az olajat, ismét megvárjuk, míg felforr, belekeverjük az átszitált lisztet, majd csökkentünk a lángon és addig keverjük, amíg olyan tésztát nem kapunk, ami nem ragad az edény oldalához. Ezután még 2-3 percet keverjük.
- A tésztát egy másik edénybe tesszük és folyamatosan kevergetjük, addig, amíg langyos nem lesz. Ezután a tojásokat egyenként belekeverjük a masszába, akár kézi robotgépet vagy robotgépet is használhatunk. Minden egyes tojást alaposan bele kell dolgozni a tésztába. Mivel minden tojás mérete más, így a tojások száma a tészta állagától is a függ. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl híg.
- A tésztát habzsákba töltjük és a megfelelő díszítő fejjel a tepsire fánkokat formázunk. Én kb. 4 cm átmérőjű fánkokat készítettem, de nyugodtan készíthetünk akár a cukrászatokban megszokott, kb. 8 cm átmérőjű fánkokat is. A fánkok között hagyjunk helyet, ugyanis sütés közben megnagyobbodnak.
- Befejezés:
A kihűlt fánkokat vízszintesen félbevágjuk. A krémet habzsákba tesszük, és ezzel visszük fel a krémet a fánkra, majd rátesszük a fánk másik felét. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. - A fánk pár órával a töltés után a legfinomabb, én másnap szoktam tálalni, ugyanis addigra szépen megpuhul és még finomabb lesz.
Forrás: Vikendovepeceni