Sárgakrémes képviselőfánk

Szerintem sokan igazat adnak nekem abban, hogy a képviselőfánk elég előnyös helyen szerepel a sütemények listáján. Bár a cukrászdákban egyre kevesebbet találkozok vele, szerintem mégis egy isteni sütemény, amit nem szabad elhanyagolni. Az igaz, hogy a tésztája kicsit másképp készül a megszokott sütemények tésztájától, egyáltalán nem bonyolult, és szerintem első próbálkozásra is sikerül. A tojáskrémes töltelék pedig valami isteni. A "sárgakrémes" képviselőfánk nálunk egy kihagyhatatlan sütemény, ami nemcsak ünnepek során kerül az asztalra, hanem az unalmas hétköznapokat is egy kicsit feldobja.

Hozzáadta:, 14.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények
Recept Sárgakrémes képviselőfánk

Hozzávalók

Tésztájához (kb35-40 fánk vagy 70 mini fánk):
250 mlvíz
csipet só
100 mlolaj
200 gbúzafinomliszt
6 dbkisebb tojás (M-es méretet használtam)
Sárgakrém:
500 mltej
4 dbtojás sárgája
100 gkristálycukor
2 csomagvaníliapuding
1 kv. kanálvaníliakivonat vagy vaníliarúd
100 gvaj

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a krémet: egy kevés tejben elkeverjük a pudingport és felverjük a tojások sárgáját. A maradék tejet alacsony lángon felforraljuk. A pudingos keverékbe beleöntjük a tojást, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró tejet, elkeverjük, beleöntjük a forró tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett pár percig főzzük.
  2. A krémet levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és alaposan elkeverjük. Étkezési fóliával letakarjuk, lehűtjük, majd legalább egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 2-3 tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztához a vizet egy edénybe tesszük és felforraljuk. Hozzáadjuk a sót és az olajat, ismét megvárjuk, míg felforr, belekeverjük az átszitált lisztet, majd csökkentünk a lángon és addig keverjük, amíg olyan tésztát nem kapunk, ami nem ragad az edény oldalához. Ezután még 2-3 percet keverjük. 
  4. A tésztát egy másik edénybe tesszük és folyamatosan kevergetjük, addig, amíg langyos nem lesz. Ezután a tojásokat egyenként belekeverjük a masszába, akár kézi robotgépet vagy robotgépet is használhatunk. Minden egyes tojást alaposan bele kell dolgozni a tésztába. Mivel minden tojás mérete más, így a tojások száma a tészta állagától is a függ. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl híg.
  5. A tésztát habzsákba töltjük és a megfelelő díszítő fejjel a tepsire fánkokat formázunk. Én kb. 4 cm átmérőjű fánkokat készítettem, de nyugodtan készíthetünk akár a cukrászatokban megszokott, kb. 8 cm átmérőjű fánkokat is. A fánkok között hagyjunk helyet, ugyanis sütés közben megnagyobbodnak.
  6. A fánkokat 200 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Az elején ne nyissuk ki a sütőt. A sütés ideje nagyban függ a fánkok nagyságától. A klasszikus, nagy fánkoknál 20 perc után a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, és további 10 percig sütjük.
  7. Befejezés:
    A kihűlt fánkokat vízszintesen félbevágjuk. A krémet habzsákba tesszük, és ezzel visszük fel a krémet a fánkra, majd rátesszük a fánk másik felét. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
  8. A fánk pár órával a töltés után a legfinomabb, én másnap szoktam tálalni, ugyanis addigra szépen megpuhul és még finomabb lesz.

Forrás: Vikendovepeceni