Sárgarépás-borsós mártás húsokhoz

Nagyon egyszerű recept, ami a gyerekkoromat idézi. Anyukám rengetegszer készítette el a szinte klasszikusnak mondható sárgarépás-borsós mártást, amivel az iskolában is elég sokszor találkoztam. Én főleg párolt és natúr húsokhoz szolgálom fel, egy kevés burgonyával, de szerintem tökéletesen illik zsemlegombóchoz és knédlihez is. Néha a legegyszerűbb receptek a legjobbak és a legfinomabbak. Szerző: Rebeka

Hozzáadta:, 25.2.2018
Kategória: Főételek, Mártások
Előkészítési idő:
Recept Sárgarépás-borsós mártás húsokhoz

Hozzávalók

800 gsárgarépa
2 bögrefagyasztott borsó
1 dbvöröshagyma
1 ev. kanálvaj
1 ev. kanálzsír
2 ev. kanálcitromlé
1 kv. kanálőrölt fehérbors
2 ev. kanálbúzafinomliszt
ízlés szerint só, kevés kristálycukor

Elkészítés menete

  1. A sárgarépát megtisztítjuk, hasábokra várjuk és sós vízben puhára főzzük – kb. 15 perc. A vajat és a zsírt felolvasztjuk, rátesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
  2. A hagymához hozzáadjuk a lisztet és világos rántást készítünk, majd azzal a lével öntjük fel, amiben a répát is főztük.
  3. A répát leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki.
  4. A rántáshoz hozzáadjuk a leszűrt répát, cukorral, citromlével, sóval, fehérborssal ízesítjük, majd annyi levet öntünk hozzá, hogy megkapjuk az általunk kívánt sűrűséget.
  5. A legvégén hozzáadjuk a fagyasztott borsót, pár percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről.
  6. Ideális párolt és natúr húsokhoz.

Blogom: Vaření s Tomem