TopReceptek.hu Hüvelyesek Bab Savanyú bableves, a klasszikus finomság
Savanyú bableves, a klasszikus finomság
Recept Savanyú bableves, a klasszikus finomság
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.5.2023

Savanyú bableves, a klasszikus finomság

Nem kell hozzá sok hozzávaló, de a bab és a tejföl azért elengedhetetlen. A hozzávalókat elkeverjük, kedvünkre ízesítjük, és már kész is a bableves.

35 perc
Elkészítés
40 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
500 g
kedvenc babunk, száraz vagy konzervben
5 db
közepes burgonya
0,5 l - 1 l
tej
2-3 darab
babérlevél
5 darab
szegfűbors
ízlés szerint
1 db
tojás
150 ml
tejföl
ízlés szerint
ecet
ízlés szerint
finomliszt
ízlés szerint
friss kapor
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Ha száraz babbal dolgozunk, akkor a babot legalább 2 órára vízbe áztatjuk a babérlevéllel és a szegfűborssal együtt. Ha konzervbabbal dolgozunk, akkor ez a lépés kimarad.
  2. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, kockára vágjuk.
  3. A kockára vágott burgonyát hozzáadjuk a beáztatott babhoz, majd kis lángon elkezdjük melegíteni.
  4. Amíg a bab felforr, a tejfölt, tojást, tejet és lisztet elkeverjük. Ezt dolgozzuk majd később bele a babba.
  5. Amikor a bab és a burgonya is puha, a tejfölös keveréket óvatosan belekeverjük a levesbe.
  6. Sózzuk, ecettel ízesítjük. Ha már kellően ízes, levesszük a lángról.
  7. Friss kaporral megszórjuk, tálaljuk.

Tippek az elkészítéshez

- a főzési időt le tudjuk rövidíteni, ha konzervbabot használunk, vagy a száraz babot már előző este beáztatjuk.

- A leves sűrűségét is mi állítjuk be. Az állagán tejjel vagy liszttel tudunk változtatni: a tej hígít, a liszt sűrűsít.

- A leves fűszerpaprikával is feldobható, de a fokhagyma és sárgarépa is nagyon jól áll neki.

- A levest tejföllel is tálalhatjuk, kenyeret is adhatunk hozzá. A leves nagyon telít, főleg ezekkel a kiegészítőkkel.

- Ha netán túl sok ecetet adtunk a leveshez, cukorral lehet javítani a savanyúságon.

- Kapor helyett friss petrezselyemzöldet vagy újhagymát is használhatunk.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása