Sertéspaprikás galuskával

A tejfölös habarás minden ételnek különleges ízvilágot kölcsönöz, és talán ezért is szeretem ennyire a sertéspaprikást galuskával. Mint minden receptnél, ennek is számos elkészítési módja és technikája van. Én a hagymát nem reszelem, hanem jó apróra vágom, és az alaphoz adok paprikát és paradicsomot is. Ha a családban akad olyan, aki nincs kibékülve a paprikással, annak is keveskedhetünk, ugyanis a tejfölös habarás előtt a pörköltet két részre szedhetjük, az egyiket meghagyjuk pörköltnek, a másikat pedig paprikásnak készítjük. Galuskával és uborkasalátával tálalom, és mindig nagy sikert aratok vele.

Hozzáadta:, 20.7.2017
Kategória: Főételek
Recept Sertéspaprikás galuskával

Hozzávalók

Paprikáshoz:
500 gsertéslapocka
1 dbvöröshagyma
1 ev. kanálzsír
1 dbpaprika
3 dbparadicsom
1 kv. kanálőrölt kömény
2 gerezdfokhagyma
ízlés szerint só, bors
2 ev. kanálőrölt pirospaprika (édes)
250 mltejföl (jó sűrű, legalább 20%-os)
ízlés szerint víz vagy alaplé (kb. 250-300 ml)
1 ev. kanálbúzafinomliszt
Galuskához:
400 grétesliszt
2 kv. kanál
2 dbtojás
200-250 mlvíz
1 ev. kanálvaj

Elkészítés menete

  1. A zsíron üvegesre pirítjuk a felkockázott vöröshagymát. A húst szintén felkockázzuk, sózzuk és borsozzuk, továbbá őrölt köménnyel ízesítjük. Rátesszük a hagymára és addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik. Levesszük a lángról és megszórjuk az édes őrölt pirospaprikával. Jó alaposan elkeverjük, akkor jó, ha a paprika egyenletesen beborítja a húsdarabokat. Az edényt visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a felkockázott paradicsomot és a felkarikázott paprikát.
  2. A zöldséges-fűszeres-húsos alapot felöntjük a vízzel vagy alaplével, a húst pedig puhára pároljuk. Ezután a lisztet simára kanalazzuk a tejföllel és pár evőkanál szafttal/pörköltlével, majd a lisztes habarást kanalanként beledolgozzuk. Jó alaposan elkeverjük és ízlés szerint fűszerezzük.
  3. A galuska elkészítéséhez a vaj kivételével minden alapanyagot egy tálba teszünk és tésztává dolgozzuk. A tésztához annyi vizet adunk, hogy közepes sűrűségű galuskatésztát kapjunk. A kész tésztát kb. fél órát pihentetjük.
  4. A tésztát galuskaszaggatóval forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Amikor a galuskák felúsztak a felszínre, további 3 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel röviden leöblítjük, lecsepegtetjük és tálba tesszük. Hozzáadjuk a vajat és elkeverjük – ezzel meggátoljuk, hogy a galuskák egymáshoz tapadjanak.
  5. Szerző: Nada I. /Rebeka/