TopReceptek.hu Főétkezések Reggeli Falatnyi fonottkák. Fantasztikusan finom, akár önmagában is bátran fogyasztható.
Falatnyi fonottkák. Fantasztikusan finom, akár önmagában is bátran fogyasztható.
Recept Falatnyi fonottkák. Fantasztikusan finom, akár önmagában is bátran fogyasztható.
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   16.4.2023

Falatnyi fonottkák. Fantasztikusan finom, akár önmagában is bátran fogyasztható.

A reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése. Sokan tartják magukat ehhez és igyekeznek mindig tartalmas, jobbnál jobb fogásokat az asztalra varázsolni. Az édes fogások közül a mini kalácsok vagy fonottkák is előkelő helyen szerepelnek. Önmagukban is nagyon finomak, de édes vagy akár sós irányba is el lehet őket vinni. Férjem pl. vajjal és lekvárral eszi, én néha vajjal és mustrárral. Szerző: Milka

85 perc
Elkészítés
15 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

1 bögre = 300 ml

1 bögre
tej
1 bögre
langyos víz
1 bögre
olaj
2 db
tojás
2 db
tojássárga
5 evőkanál
kristálycukor
1 kocka
élesztő
1 kávéskanál
1 kg
búzafinomliszt
125 g
vaj
kenéshez 2 db
tojás
kenéshez 1 evőkanál
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az élesztőt langyos tejbe tesszük, adunk hozzá egy kiskanál cukrot, felfuttatjuk. A többi hozzávalót kelesztőtálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, tésztává dolgozzuk. A kapott tésztát lefedjük, legalább egy órát kelesztjük.
  2. A kapott tésztát 16 részre osztjuk, kis golyókká formázzuk
  3. A vajas golyókat 14 cm átmérőjű lappá nyújtjuk, vajjal megkenjük. Felcsavarjuk, a kapott felcsavart rudat pedig kb. 50 cm hosszú kígyóvá formázzuk. Félbe hajtjuk, egymásba fonjuk, a koszorút pedig megformázzuj.
  4. Még fél órát kelesztjük, felvert tojással megkenjük (a tojásba kevés tejet is önthetünk), szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, 180 fokon sütőben 15 percg sütjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása