Sonkával és sajttal sült burgonya

Ha megkérdezitek, hogy köretről vagy főételről van szó, akkor első körben főételt mondok, de köretnek is megállja a helyét. A sonkával és sajttal sült burgonya kiadós fogás, és szerintem kevesebben kell vele foglalkozni, mint a rakott burgonyával. Ha már előkészítettük a hozzávalókat, akkor csak elkeverjük, tepsibe tesszük és megsütjük. Itt is igaz, hogy legyünk bátrak az alapanyagokkal, és amíg én sonkát használtam, addig más azt nyugodtan cserélje kolbászra vagy pirított szalonnára. Szerző: Milka

Hozzáadta:, 1.2.2020
Kategória: Főételek, Köretek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sonkával és sajttal sült burgonya

Hozzávalók

1.5 kgburgonya
500 mlfőzőtejszín
300 mlmagas zsírtartalmú tej
5 gerezdfokhagyma
400 gsonka
300 greszelt sajt
Só, bors, ételízesítő

Elkészítés menete

  1. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, vékony cikkekre szeletlejük (4-5 mm) és sós vízben kb. 4 percig főzzük. Leszűrjük.
  2. A tejszínt a tejjel elkeverjük, edénybe öntjük, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt is adhatunk hozzá.
  3. A sonkát felszeleteljük, a sajtot lereszeljük. A sonkát és a reszelt sajt felét elkeverjük a burgonyával. Magas falú tepsibe tesszük, ráöntjük a tejszínes-tejes keveréket, megszórjuk a maradék sajttal.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
  5. Tálalás előtt akár friss petrezselyemzölddel megszórhatjuk, fokhagymás tejfölt is tehetünk a tetejére. Jó étvágyat!