Sonkával és sajttal töltött sós tekercs

Ha vendégváró falaton gondolkodunk, akkor bizony megtaláltuk a tökéletes megoldást! Ez bizony nem más, mint a sós tekercs. Én kétféle tésztát készítettem, egy spenóttal ízesítettet, és egy indiai ízvilágot tükrözőt (a tésztába még chutney szószt tettem, jó fűszereset). A megsült tésztát már csak fel kell csavarni, kihűteni, majd megtölteni a klasszikus töltelékekkel. Én maradtam a jól bevált natúr krémsajt és túró keverékénél, finom sonkánál és a reszelt sajtnál. Jó étvágyat!

Hozzáadta:, 31.12.2019
Kategória: Előételek, falatkák, Főételek, Szilveszter és Újév, Sósak, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sonkával és sajttal töltött sós tekercs

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojás
1/2 kv. kanál
4 ev. kanálrétesliszt
1 csomagsütőpor
125 mljoghurt vagy tejföl
3 ev. kanálaprított spenót (vagy 3 evőkanál fűszeres chutney szósz)
Töltelék:
túró
natúr krémsajt
reszelt sajt
sonka

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tésztát: a tojást a sóval habosra verjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a tejfölt vagy joghurtot. Ezután hozzáadjuk a spenótot vagy a chutney mártást, attól függ, milyen színű tekercset is szeretnénk.
  2. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd 180 fokon készre sütjük (25x25 cm-es tepsit használtam, a tészta szerintem kicsit vastag lett, 12 perc kellett neki), de a tűtesztet minden esetben végezzük el!
  3. A megsült tésztát nedves kendőre borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk, majd a kendővel együtt felcsavarjuk és kihűtjük.
  4. Amikor a tekercs már kihűlt, visszacsavarjuk. A túrót a krémsajttal krémesre keverjük, megkenjük vele a tésztát, rászórjuk az apróra vágott sonkát, reszelt sajttal megszórjuk, újra felcsavarjuk (kendő nélkül), majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig tovább sütjük.
  5. Én szeretem, ha a reszelt sajt beleolvad kicsit a töltelékbe, ezért is tettem bele még egyszer a sütőbe, de az is tökéletes megoldás, ha nem sütjük, hanem hűtőszekrénybe tesszük és szépen lehűtjük, felszeleteljük és tálaljuk.

Forrás: Coolinarika