Sós csigatekercs joghurtos tésztából

A csigáról, mint péksütemény nekem az esetek döntő többségében az édes változat jut eszembe, de sósan is nagyon finomra tudjuk készíteni! Ez történhet klasszikus módon, amikor a kinyújtott tésztát megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk és felszeleteljük. Én most egy új módszert alkalmaztam, és a gyerekek is nagyon élvezték! A kinyújtott tésztát először derelyevágóval vágtam csíkokat, majd a csíkokat készítettem elő és tekertem fel csigának. A feltétnek csak a képzeletünk szabhat határt! Szerző: Kvietok

Hozzáadta:, 26.8.2020
Kategória: Előételek, falatkák, Péksütemények, Sósak
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sós csigatekercs joghurtos tésztából

Hozzávalók

400 gfinomliszt
100 mltej
100 mlnatúr joghurt
50 mlolaj
1 dbtojás
10 gszárított élesztő
1 kv. kanál
1 ev. kanálkristálycukor
Szükségünk lesz még:
1 dbtojássárga
1 ev. kanálolaj
szezámmag, lenmag
szárított sonka

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit tálba tesszük. Én kézzel dolgoztam, de géppel is tökéletes állagú tésztát érhetünk el. A kapott tésztát kendővel lefedjük és kb. 1 órát pihentetjük.
  2. Egy óra elteltével a tésztát átrakjuk a lisztes felületre, pl. gyúródeszkára. A tésztát kinyújtjuk, kb. fél centi vastagra, majd derelyevágóval kb. 2 cm vastag csíkokra vágjuk.
  3. A kapott tésztacsíkokat olajjal elkevert tojássárgával megkenjük, majd rátesszük a vékonyra tépett szárított sonkát.
  4. Ezután a csíkokat felcsavarjuk.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, tetejét tojássárgával meglenjük, megszórjuk a magvakkal, majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A tetejét akár reszelt sajttal is megszórhatjuk, sőt, sa sajttal a felcsavarás előtt a csíkokat is megszórhatjuk, ízlés dolga.
  6. Miután megsült, kihűtjük, tálaljuk.