Sült burgonya francia mustáros mártással

Egy kicsit elmerengtem a francia konyhában, majd az egyik legegyszerűbb receptet választottam ki. Ez nem más, mint a sült burgonya francia mustáros mártással. A klasszikus, héjában sült burgonyát mustáros-fokhagymás-ecetes szósszal kevertem el, amitől nagyon pikáns, mégis nagyon finom lett! Erőteljes fogás, erőteljes ízekkel, mégis a sült burgonyával rendkívül jól harmonizál. Köretnek zseniális, de önmagában, például tejfölös mártogatóssal is nagyon laktató! Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 30.9.2018
Kategória: Köretek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sült burgonya francia mustáros mártással

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
750 gburgonya
2 ev. kanálolívaolaj
bors
Mártás:
1 gerezdfokhagyma
70 mlolaj
2 ev. kanáldijoni mustár
2 ev. kanálalmaecet
1 ev. kanálkristálycukor
2 ev. kanálaprított petrezselyemzöld

Elkészítés menete

  1. A burgonyát megmossuk, félbe vagy negyedekre/nyolcadokra vágjuk (attól függ, mekkor a burgonya. Én kisebbeket vettem, így félbe vágtam). A burgonyát tálba tesszük, két evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, alaposan elkeverjük.
  2. A burgonyát sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
  3. Elkészítjük a mártást: az olajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, cukorral almaecettel és dijoni mustárral. A jó alaposan elkevert mártásba beleforgatjuk a sült burgonyát. Igyekszünk úgy elkeverni, hogy a burgonya ne törjön meg, a mártás pedig mindenhova jusson.
  4. A burgonya tökéletes köret húsokhoz, sült zöldségekhez, de akár önmagában, tejfölös mártogatóssal is fogyaszthatjuk. Tálalás közben ne felejtsük el aprított petrezselyemzölddel megszórni! Jó étvágyat!