Sült nyúl ropogós oldalassal és knédlivel

Elég ritkán fogyasztunk nyúlból készült ételeket, azért hébe-hóba elkészítem a sült nyulat ropogós oldalassal és knédlivel. Elég kiadós étel, az biztos, és mivel a család nem minden tagja rajong a nyúlért, elég jó ötletnek tűnt oldalassal együtt sütni. A szalonnával tűzdelt nyulat még az is megkóstolta, aki nem rajong érte, és nemcsak megkóstolta, hanem jó nagy adagot be is vágott. Burgonyagombóccal és knédlivel egy igazi ünnepi étel, kiadós, laktató és nagyon finom. Én legközelebb a fokhagymát nemcsak a tepsibe teszem a husik mellé, hanem azzal is megtűzdelem őket.

Hozzáadta:Babu27, 27.2.2017
Kategória: Főételek
Sült nyúl ropogós oldalassal és knédlivel

Hozzávalók

1 dbnyúl (fej nélkül)
0,5 kgbőrös malacoldalas
20 dkgszalonna
ízlés szerint só, bors, őrölt kömény
2 szemszegfűbors
6 gerezdfokhagyma
2 dbvöröshagyma
2 ev. kanálmustár
csipet kakukkfű
szükség szerint víz

Elkészítés menete

  1. A nyúl húst és az oldalast szalonnával megtűzdeljük, őrölt köménnyel megszórjuk, mustárral megkenjük. A malacoldalas bőrét keresztben és hosszában beirdaljuk.
  2. A húsokat egy nagyobb tepsibe tesszük, fűszerezzük, a tepsibe rakjuk a fokhagymát és a felkarikázott hagymát, majd 1-1.5 dl vizet öntünk alá. Lefedjük, 200 fokon 1.5 órát sütjük (nekem 90 perc alatt megpuhult a hús, de ez sütőről sütőre változik).
  3. Ezután a fedőt levesszük, majd fedő nélkül további 20-30 percig sütjük.
  4. Párszor meglocsoljuk a hús szaftjával, hogy ne száradjon ki. Ha kevés a húslé, vízzel pótoljuk.
  5. Burgonyagombóccal vagy knédlivel tálaljuk.

Forrás: Vaření a pečení s radostí