Sütés nélkül süteményes nyalókák

Hozzáadta: TopPetra, 19.12.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Sütés néküli édességek, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Diós desszertek, Sütés nélküli desszertek
A sütés nélküli süteményes nyalókákat már évek óta készítem a család felnőtt tagjainak. Gyerekeknek természetesen a rumot kihagyom. Lényegében egy sütés nélküli masszáról van szó, amit először egy nyéllel ellátunk, majd csokoládéval bevonunk és díszítünk. A műveletet nagyban meggyorsítja, ha van külön erre a „feladatra” való formánk, de akár kisebb süteményformákat is használhatunk, ahol két fél sütit kapunk, és a kettőt a végén összetapasztunk.
Hozzáadta: TopPetra, 19.12.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Sütés néküli édességek, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Diós desszertek, Sütés nélküli desszertek
ALAPANYAGOK
Befejezéshez:
- Ezek a nyalókák igazán feldobhatják az ünnepeket, éppen ezért döntöttem úgy, hogy belevágok a receptbe és megpróbálok egy kicsit „szobrászkodni”. Szerencsére a végeredmény tökéletes lett, legalábbis a gyerekek szerint, és ez a legfontosabb J
- A piskótát a dióval együtt kézi robotgéppel apróra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat. A keverékhez hozzádolgozzuk a puha vajat és a rumot.
- A keverékhez, ha kell, akkor még adhatunk rumot (ha túl sűrű) vagy darált piskótát (ha túl híg). Ha a tészta nem elég édes, adhatunk hozzá még cukrot.
- A masszát kb. fél órára hűtőszekrénybe tesszük, így könnyebb lesz vele dolgozni.
- Én a nyalókák formázásához a Tescoma-ban vásárolt formákat használtam, gomba- és fenyőfaformát.
- Egy tálba porcukrot szórtam, amiben a masszából kitépett kis masszaadagokat megforgattam. Így egyszerűbb őket kivenni a formából. A falatnyi tésztákba kis nyeleket is szúrtam, majd megforgattam a porcukorban.
- A felhasznált csokoládé mennyisége csak irányadó, és bátran használható akár csak egy fajta csokoládé (pl. csak fehér vagy csak étcsokoládé). A csokoládékat gőzfürdő felett felolvasztjuk, és kissé lehűtjük.
- Az ét- és fehér csokoládét ne egyszerre olvasszuk fel, hanem először az egyiket, vonjuk be vele a nyalókákat, várjuk meg, amíg megdermed, majd jöhet a másik csokoládé. A kész nyalókákat hideg helyen tároljuk, tálalás előtt pár percre vegyük ki a hűtőből.
Blogom: Víkendové pečení