TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Diós desszertek Sütés nélkül süteményes nyalókák
Sütés nélkül süteményes nyalókák
Recept Sütés nélkül süteményes nyalókák
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   19.12.2016

Sütés nélkül süteményes nyalókák

A sütés nélküli süteményes nyalókákat már évek óta készítem a család felnőtt tagjainak. Gyerekeknek természetesen a rumot kihagyom. Lényegében egy sütés nélküli masszáról van szó, amit először egy nyéllel ellátunk, majd csokoládéval bevonunk és díszítünk. A műveletet nagyban meggyorsítja, ha van külön erre a „feladatra” való formánk, de akár kisebb süteményformákat is használhatunk, ahol két fél sütit kapunk, és a kettőt a végén összetapasztunk.

Alapanyagok
160 g
babapiskóta
70 g
darált dió
2 kv. kanál
kakaó
csipet őrölt fahéj
80 g
vaj
3-4 ev. kanál
rum
porcukor

Befejezéshez:

kb 150 g
fehér csokoládé
kb 150 g
étcsokoládé
ehető dísz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Ezek a nyalókák igazán feldobhatják az ünnepeket, éppen ezért döntöttem úgy, hogy belevágok a receptbe és megpróbálok egy kicsit „szobrászkodni”. Szerencsére a végeredmény tökéletes lett, legalábbis a gyerekek szerint, és ez a legfontosabb J
  2. A piskótát a dióval együtt kézi robotgéppel apróra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a kakaót és a fahéjat. A keverékhez hozzádolgozzuk a puha vajat és a rumot.
  3. A keverékhez, ha kell, akkor még adhatunk rumot (ha túl sűrű) vagy darált piskótát (ha túl híg). Ha a tészta nem elég édes, adhatunk hozzá még cukrot.
  4. A masszát kb. fél órára hűtőszekrénybe tesszük, így könnyebb lesz vele dolgozni.
  5. Én a nyalókák formázásához a Tescoma-ban vásárolt formákat használtam, gomba- és fenyőfaformát.
  6. Egy tálba porcukrot szórtam, amiben a masszából kitépett kis masszaadagokat megforgattam. Így egyszerűbb őket kivenni a formából. A falatnyi tésztákba kis nyeleket is szúrtam, majd megforgattam a porcukorban.
  7. Ez a porcukorral bevont massza a nyelekkel együtt kerül a nyalókaformákba. A kész nyalókákat egy szivacsba beleállítjuk és hűtőszekrénybe tesszük. Megvártam, míg alaposan megköt (legalább 1-2 óra, de akár másnapig is ott tartható).
  8. A felhasznált csokoládé mennyisége csak irányadó, és bátran használható akár csak egy fajta csokoládé (pl. csak fehér vagy csak étcsokoládé). A csokoládékat gőzfürdő felett felolvasztjuk, és kissé lehűtjük.
  9. Szerintem érdemes a csokoládét a felolvasztás után egy tiszta, hideg, tálba átönteni, mert ezáltal a csokoládé is kihűl, az ideális hőmérséklet a csokoládé bevonathoz 28 fok az étcsokoládé esetében és 30 fok a fehér csokoládé esetében. A csokoládéval bevont nyalókákat ehető díszekkel díszítjük.
  10. Az ét- és fehér csokoládét ne egyszerre olvasszuk fel, hanem először az egyiket, vonjuk be vele a nyalókákat, várjuk meg, amíg megdermed, majd jöhet a másik csokoládé. A kész nyalókákat hideg helyen tároljuk, tálalás előtt pár percre vegyük ki a hűtőből.

Blogom:  Víkendové pečení

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása