Sütőben sült fánk

A klasszikus fánkok talán egy kicsit egészségesebb változata a sütőben sült fánk. A tészta a szokásos, pihe-puha kelt tészta (esetünkben kicsit tovább kelesztjük), amit nem forró olajban sütünk készre, hanem tepsiben. A megsült fánkokat végül porcukorral megszórjuk, a közepére pedig tehetjük kedvenc lekvárunkat. A fánkokat egyszerre tudjuk megsütni, gyönyörűek, puhák, finomak, minden megvan benne a tökéletes édességhez. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 16.8.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Főételek, Fánkok, képviselőfánkok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Sütőben sült fánk

Hozzávalók

Tészta:
500 grétesliszt
30 gfriss élesztő
280-300 mltej
70 gkristálycukor
50 gvaj
1/2 kv. kanál
2 dbtojás sárgája
Szükségünk lesz még:
lekvár
porcukor

Elkészítés menete

  1. 100 ml langyos tejhez két kanál cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. Egy nagyobb tálba beletesszük a tészta többi hozzávalóját, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Sima állagú tésztává gyúrjuk, lefedjük, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, átdolgozzuk és ismét egy órát pihentetjük.
  3. A tésztát lisztes deszkán vagy más felületen 1,5 – 2 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy pohár segítségével kiszaggatjuk a korongokat. A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, közepére mélyedést nyomunk, lefedjük, további 20-25 percig pihentetjük.
  4. 190 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. Az elkészült fánkok közepére egy kanálnyi lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!