Sütőben sült szilvalekvár

Kicsit tartottam a sütőben sült szilvalekvártól, de nagyon szimpatikusnak tűnt, hogy nem kell a dél napot a konyhában főzéssel töltenem. Kaptam az alkalmon és kipróbáltam a sütőben sült szilvalekvárt. Féltem is a végeredménytől, de szerencsére ez alaptalan volt. A végeredmény finom, sűrű lekvár, ami bátran használható kenyérre, kalácsokhoz, süteményekhez. Tartósítószer nem kell bele, és sokáig eláll. Időben verhetetlen, nem kell órákat főzni vagy sütni.

Hozzáadta:Alexa96, 16.2.2017
Kategória: Lekvárok, befőttek
Sütőben sült szilvalekvár

Hozzávalók

2 kgszilva
500 gkristálycukor
2 ev. kanálecet (10%-os)
fél kv. kanálőrölt fahéj
3 dbapróra tört vagy őrölt szegfűszeg
4 ev. kanálrum

Elkészítés menete

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd egy magas oldalú tepsibe tesszük. Az ecettel meglocsoljuk.
  2. A szilvát 250 fokon 25 percig sütjük. A SÜTÉS KÖZBEN EGYSZER SEM KEVERJÜK MEG!!!
  3. 25 perc elteltével megszórjuk a kristálycukor felével és 15 percig visszatesszük a sütőbe. 15 perc elteltével megszórjuk a maradék cukorral és újabb 15 percig sütjük. És már lényegében el is készült a lekvár.
  4. A szilva körül ideális esetben egy kevés szilvalé van (ha a szilvalé mennyiségét túl soknak ítéljük, akkor 5-10 percre visszatesszük a sütőbe), amiből aztán ahogy a szilva hűl, sűrű szirup lesz.
  5. A szilvát egy magasabb falú edénybe öntjük, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a rumot, elkeverjük, majd botmixerrel leturmoxoljuk.
  6. Már a turmixolás során szépen besűrűsödik, majd ezután üvegbe tesszük, lefedjük, és fedővel lefelé 24 órán át pihentetjük.

Blogom Renyvel: Pečení všeho druhu ORIGINAL