Szaftos egyben sült hús burgonyával, tökéletes pácban

A lágy, puha húsok sok titka van, de abban egyet tudunk érteni szerintem, hogy a pácon nagyon sok minden múlik! Ennél az egyben sült húsnál a pác kellően fűszeres és savas. Mivel a husit bevagdostam, így a pác sokkal nagyobb felületen érintkezett a hússal és ez megmutatkozott a végeredményben is! A husit burgonyával együtt sütöttem, a végeredmény pedig magáért beszél! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 25.1.2020
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Szaftos egyben sült hús burgonyával, tökéletes pácban

Hozzávalók

1 kgsertéshús (pl. comb)
1 dbvöröshagyma
3 gerezdfokhagyma
2 kv. kanál
egyéb finom mártás, szósz ízlés szerint
fűszerkeverék
1 ev. kanálsűrű paradicsompüré
2 ev. kanálketchup
50 mlszójaszósz
3 ev. kanáltejföl
1 ev. kanálmustár
700 gburgonya
ízlés szerint burgonya fűszerkeverék
2 ev. kanálolaj

Elkészítés menete

  1. Először a húspác elkészítésének látunk neki: a tejfölt, szójaszószt, mustárt, ketchupot, paradicsompürét és egyéb választott szószt, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, sót, borsot, zúzott fokhagymát és az igazán apróra vágott vöröshagymát.
  2. A húst megmossuk, megszárítjuk, bevagdossuk (kb. 1.5 cm vastagon, de nem szeleteljük fel a húst, hanem a „talpát” egyben hagyjuk – ahogy a képen van). A húst mindenhol megkenjük a páccal, majd legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és bevagdossuk – a húshoz hasonlóan nem teljesen! Olajjal elkevert fűszerkeverékkel megkenjük és ügyeljünk arra, hogy mindenhova kerüljön, a vágások közé is!
  4. A tepsit olajjal kikenjük, a közepére tesszük a pácolt húst, a hús köré pedig a burgonyát.
  5. Alufóliával lefedjük, 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, majd az alufóliát eltávolítjuk és 20 perc alatt készre sütjük.