TopReceptek.hu Húsételek Kacsahús Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal
Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal
Recept Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A szaftos kacsamell az a finomság, amiből egy falat sem marad. A család minden egyes morzsáját felfalja. Imádják a mézes pácban érlelt kacsát, a lilakáposztát és a hozzá készített burgonyás gombócot is. Ez így együtt adja ezt a tökéletes fogást. Persze a mártás sem hiányozhat. Szerző: Danka

TopPetra TopPetra    ·   15.11.2020

Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal

A szaftos kacsamell az a finomság, amiből egy falat sem marad. A család minden egyes morzsáját felfalja. Imádják a mézes pácban érlelt kacsát, a lilakáposztát és a hozzá készített burgonyás gombócot is. Ez így együtt adja ezt a tökéletes fogást. Persze a mártás sem hiányozhat. Szerző: Danka

45 perc
Elkészítés
45 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
4 db
kacsamell bőrével
100 ml
portói bor
2 kv. kanál
méz
1 kv. kanál
szárított kakukkfű
őrölt bors
kb 300 ml
alaplé

Burgonyás gombóc:

1 kg
héjában főtt burgonya (előző nap elkészítve)
140 g
búzadara
140 g
keményítő
100 g
rétesliszt
1 db
tojás
1 kv. kanál

Káposzta:

1 db
lilakáposzta
2 db
vöröshagyma
1 db
alma lereszelve
100 ml
vörösbor
2 ev. kanál
kristálycukor
só, őrölt feketebors
olaj
2 ev. kanál
víz
1 db
burgonya
Recept elkészítése
Nyomtatás
45 perc
Elkészítés
45 perc
Sütés/főzés
  1. A kacsamellett megmossuk, megszárítjuk, bőrét bevagdossuk. Ügyeljünk arra, hogy a húst ne vágjuk meg. A kacsamellett sózzuk és borsozzuk. A bort a mézzel és kakukkfűvel elkeverjük, majd ebbe pácoljuk bele a kacsamelleket. Legalább egy éjszakát pihentetjük: üvegtálba tettem, majd hűtőszekrénybe.
  2. Másnap a mellet bőrével lefelé száraz serpenyőbe tesszük, elkezdjük melegíteni egész addig, amíg a zsír elkezd kisülni. Ekkor a zsírt félretesszük, a kacsamellet pedig kb. 10 percig sütjük a bőrös oldalon. A kacsamelleket megfordítjuk és további kb. 10 percig sütjük. Ezután a kacsamellet lefedjük és 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük, csak ezután vesszük le a fedelét. Felszeleteljük és tálaljuk.
  3. A fennmaradt levet a tepsiből nem öntjük ki, hanem felöntjük alaplével és elkezdjük főzni egészen addig, amíg sűrűbb mártás nem kapunk.
  4. A knédlihez a főtt burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük és elkeverjük a többi hozzávalóval. A tésztából kis gombócokat formázunk, forrásban lévő vízbe tesszük. Kb. 20 percig főzzük, és főzés közben ügyelünk arra, hogy a gombóc ne tapadjon hozzá a fazék aljához. A megfőtt és lecsepegtetett gombócokat kevés olajjal meglocsoljuk.
  5. A káposztához a felszeletelt hagymát megpirítjuk. Rászórjuk a cukrot, karamellizáljuk. Ezután rátesszük a vékonyra szeletelt káposztát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és puhulásig pároljuk (20-30 perc, ha kell, akkor több). Kis lyukú reszelőn lereszelt burgonyával elkeverjük, majd ha már a burgonya is megpuhult, utó ízesítjük sóval, borssal, esetleg pár csepp ecettel.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása