Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal

Recept Szaftos kacsamell mézes pácban, lilakáposztával és burgonyagombóccal

Hozzáadta: TopPetra, 15.11.2020

Kategória: Főételek, Húsételek, Kacsahús, Főétkezések, Ebéd

KÜLDÖTT KÉPEK

A szaftos kacsamell az a finomság, amiből egy falat sem marad. A család minden egyes morzsáját felfalja. Imádják a mézes pácban érlelt kacsát, a lilakáposztát és a hozzá készített burgonyás gombócot is. Ez így együtt adja ezt a tökéletes fogást. Persze a mártás sem hiányozhat. Szerző: Danka

KÜLDÖTT KÉPEK

Hozzáadta: TopPetra, 15.11.2020

Kategória: Főételek, Húsételek, Kacsahús, Főétkezések, Ebéd

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

4 dbkacsamell bőrével
100 mlportói bor
2 kv. kanálméz
1 kv. kanálszárított kakukkfű
őrölt bors
kb 300 mlalaplé

Burgonyás gombóc:

1 kghéjában főtt burgonya (előző nap elkészítve)
140 gbúzadara
140 gkeményítő
100 grétesliszt
1 dbtojás
1 kv. kanál

Káposzta:

1 dblilakáposzta
2 dbvöröshagyma
1 dbalma lereszelve
100 mlvörösbor
2 ev. kanálkristálycukor
só, őrölt feketebors
olaj
2 ev. kanálvíz
1 dbburgonya

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A kacsamellett megmossuk, megszárítjuk, bőrét bevagdossuk. Ügyeljünk arra, hogy a húst ne vágjuk meg. A kacsamellett sózzuk és borsozzuk. A bort a mézzel és kakukkfűvel elkeverjük, majd ebbe pácoljuk bele a kacsamelleket. Legalább egy éjszakát pihentetjük: üvegtálba tettem, majd hűtőszekrénybe.
  2. Másnap a mellet bőrével lefelé száraz serpenyőbe tesszük, elkezdjük melegíteni egész addig, amíg a zsír elkezd kisülni. Ekkor a zsírt félretesszük, a kacsamellet pedig kb. 10 percig sütjük a bőrös oldalon. A kacsamelleket megfordítjuk és további kb. 10 percig sütjük. Ezután a kacsamellet lefedjük és 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük, csak ezután vesszük le a fedelét. Felszeleteljük és tálaljuk.
  3. A fennmaradt levet a tepsiből nem öntjük ki, hanem felöntjük alaplével és elkezdjük főzni egészen addig, amíg sűrűbb mártás nem kapunk.
  4. A knédlihez a főtt burgonyát kis lyukú reszelőn lereszeljük és elkeverjük a többi hozzávalóval. A tésztából kis gombócokat formázunk, forrásban lévő vízbe tesszük. Kb. 20 percig főzzük, és főzés közben ügyelünk arra, hogy a gombóc ne tapadjon hozzá a fazék aljához. A megfőtt és lecsepegtetett gombócokat kevés olajjal meglocsoljuk.
  5. A káposztához a felszeletelt hagymát megpirítjuk. Rászórjuk a cukrot, karamellizáljuk. Ezután rátesszük a vékonyra szeletelt káposztát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, kevés vízzel felöntjük és puhulásig pároljuk (20-30 perc, ha kell, akkor több). Kis lyukú reszelőn lereszelt burgonyával elkeverjük, majd ha már a burgonya is megpuhult, utó ízesítjük sóval, borssal, esetleg pár csepp ecettel.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás