TopReceptek.hu Édes főételek Fánkok Szalagos fánk
Szalagos fánk
Recept Szalagos fánk
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   31.1.2017

Szalagos fánk

A farsangi időszak egyik kihagyhatatlan édessége a fánk, és ezek közül is a kedvencem a szalagos fánk. Azért is szeretem őket, mert a tetejét lekvárral nem mindig díszítem, így dobozban is tárolhatom, vagy vihetem magammal a munkahelyre délutáni energiaforrásnak. Ha pedig otthon vagyok, akkor porcukorral meghintem és kedvenc lekvárommal töltöm/díszítem. Ha sietek, akkor egy kanállal rakok rá, ha van időm, akkor a lekvárt tortazsákba kanalazom és jó alaposan megtöltöm őket.

Alapanyagok
250 ml
tej
2 db
tojás sárgája
2 ev. kanál
olaj
1 kv. kanál
3 ev. kanál
porcukor
100 g
rétesliszt
350 g
búzafinomliszt
3 ev. kanál
rum
csipet citromhéj
1 csomag
vaníliacukor
1/2 kocka
élesztő
olaj a sütéshez

Továbbá szükségünk lesz:

lekvár díszítéshez és töltéshez
porcukor szóráshoz
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy kisebb tálban elkészítjük a kovászt: kevés tejet felmelegítünk, hozzáadjuk az élesztőt és félretesszük. Ezután egy nagyobb tálban elkeverjük a tészta többi hozzávalóit és a felfuttatott kovászt.
  2. A hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk, egy kendővel lefedjük és megkelesztjük. Ha már a tészta térfogata megduplázódott, áttesszük egy liszttel meghintett nyújtódeszkára.
  3. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és egy pohárral vagy szaggatóval korongokat szaggatunk. A korongokat egy tálcára tesszük, kezünkkel a közepén elvékonyítjuk, vagy egy fakanál végével mélyedést nyomunk a tésztába. Pár percig kelesztjük, majd hozzákezdünk a sütéshez.
  4. Az olajat felhevítjük, ez nagyon fontos lépés. A fánkokat mindkét oldalon aranyszínűre sütjük, majd nedvszívó papírra tesszük, hogy leitassuk a felesleges olajat.
  5. A fánkok tetejét lekvárral díszítjük. Ehhez nyomózsákot is használhatunk, de én csak egy kanállal kanalaztam rá. A tetejét porcukorral megszórjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása