Szalonnás-tekert rudak

Egy egyszerű recept, ami biztos megörvendezteti a családot és a vendégeket is. A szalonnás-tekert rudakat készítettem már kelt tésztából is, de ha tényleg időt akarok spórolni, akkor veszek pár csomag leveles tésztát, pár csomag szalonnát, sajtot, és már szinte kész is a finomság. Tényleg nem bonyolult. Igaz, talán az első 1-2 tekercsnél a „spirálos” feltekerés okozhat némi bosszúságot, de a végeredmény mindenért kárpótol. Kiváló falatok, kevés munkával, kevés hozzávalóból.

Hozzáadta:Alexa96, 28.12.2016
Kategória: Szilveszter és Újév, 15 perces receptek, Előételek
Szalonnás-tekert rudak

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
1 csomagleveles tészta vagy kelt tészta vékonyra nyújtva
szalonna (vagy füstölt sonka)
ízlés szerint magvak
tojássárga kenéshez
reszelt sajt

Elkészítés menete

  1. A rudakhoz kedvenc kelt tésztánkat készítjük el, de ha kevés az időnk vagy egyszerűen nincs kedvünk a dagasztáshoz és tésztagyúráshoz, akkor leveles tésztát s használhatunk. Ha leveles tésztát használunk, akkor a tekert rudak elkészítése kb. 15 percet vesz igénybe.
  2. A tésztát kinyújtjuk vagy a leveles tésztát kicsomagoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, rárakjuk a szalonnát vagy kedvenc sonkánkat. A tésztát a szalonnák mentén (kb. 4-5 cm széles) felvágjuk, majd az egyes szeleteket spirálosan felcsavarjuk.
  3. A tekert rudacskákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, megkenjük a felvert tojássárgával, ízlés szerint magvakkal (szezámmag, köménymag…) megszórjuk, majd 200 fokon aranyszínűre sütjük.
  4. Megvárjuk, míg kihűl, ugyanis a rudacskák melegen nagyon törékenyek. Ha egy kicsit csavarni szeretnénk a recepten, akkor a tészta akár pizzaalappal, vagy fokhagymás tejföllel is megkenhető, de bátran használhatunk más mártásokat is.