Szilvás szelet érdes morzsával

Ebben a süteményben az a legjobb, hogy bármilyen gyümölccsel készülhet. Az én nagy kedvencem a szilva, de ha nincs, vagy még nagyon drága, akkor lecsepegtetett barackkompót, alma vagy körte is tökéletesen megteszi. A lágy tésztára nemcsak gyümölcs kerül bőségesen, hanem édes, szaftos morzsa is, amitől még ellenálhatatlanabb lesz. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 6.5.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Szilvás szelet érdes morzsával

Hozzávalók

Tészta:
500 gfinomliszt
7 gszárított élesztő
6 ev. kanálolaj
100 gvaj
2 dbtojás
80 gporcukor
1 csomag vaníliacukor
csipet só
250 mltej
2 kgszilva
Morzsa:
350 grétesliszt
250 gvaj
3 ev. kanálvaníliacukor
200 gkristálycukor

Elkészítés menete

  1. A szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
  2. A tepsi alját (21 x 38 cm) sütőpapírral kibéleljük.
  3. elkészítjük a morzsát: a réteslisztet, vajat, vanília- és kristálycukrot tálba szórjuk és kézzel nedves morzsa állagúra dolgozzuk.
  4. A tésztához a liszt felét, szárított élesztőt, cukrot, vajat, tojást, vaníliacukrot, csipet sót és langyos tejet elkeverjük.
  5. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet, majd sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát rátesszük a sütőpapírra, elegyengetjük, a tetejére rátesszük a félbe vágott szilvát. A szilvákat óvatosan belenyomkodjuk a tésztába.
  6. Megszórjuk az édes morzsával, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.