Szimpatikus réteges-krémes sütemény

A Szimpatikus réteges-krémes sütemény egy klasszikus rétegezett sütemény csokoládés töltelékkel. A hozzáadott tejföl a tésztát igazán puhává és lággyá teszi. A krémben lévő rum gyerekbarát verzióban elhagyható. Rummal vagy rum nélkül – pillanatok alatt elfogy.

Hozzáadta:, 11.10.2016
Kategória: Desszertek
Szimpatikus réteges-krémes sütemény

Hozzávalók

Első tésztához:
250 grétesliszt
70 gvaj
50 gkristálycukor
1 ev. kanálkakaó
2 ev. kanáltejföl
1 dbtojás
1 kv. kanálsütőpor
Második tésztához:
4 dbtojás
4 ev. kanálkristálycukor
4 ev. kanálrétesliszt
Krémhez:
700 mltej
9 ev. kanálrétesliszt
200 gkristálycukor
250 gvaj
2 dbétcsokoládé
2 ev. kanálrum
1 ev. kanálvaníliacukor
Öntethez:
100 gétcsokoládé
3 ev. kanálnövényi olaj

Elkészítés menete

  1. Először az első tésztát készítjük el: ehhez a tojást a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a puha vajat és tovább verjük, egészen addig, míg ismét habos nem lesz. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót, végül a tejfölt, és jól eldolgozzuk.
  2. Az elkészült tésztát 2 részre osztjuk. Egy felfordított tepsi hátát vajjal megkenünk, enyhén meglisztezzük, és ezen sütjük meg a tésztalapokat, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt.
  3. Elkészítjük a második tésztát is: ehhez a tojást a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  4. Ezután a krém következik: egy kevés tejben elkeverjük a lisztet. A maradék tejet a cukorral együtt feltesszük főni. Ha a cukor felolvadt, hozzáöntjük a lisztes tejet. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és kása (dara) állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről és kihűtjük.
  5. Miután a krém kihűlt, belekeverjük a puha vajat és jól elkeverjük. A krémet két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a gőzfürdő felett felolvasztott csokoládét, a másikhoz pedig hozzákeverjük a rumot és a vaníliacukrot.
  6. Ha a töltelékek elkészültek és a tészták megsültek, elkezdjük a rétegezést: az alap tésztát (kakaós tészta) megkenjük a rumos töltelékkel, erre kerül a második tészta, ezt megkenjük a csokoládés töltelékkel, és lefedjük a kakaós tésztával. Természetesen a rétegezést szabadon választott sorrendben végezhetjük.
  7. A sütemény tetejét csokoládéöntettel meglocsoljuk. Az öntethez a csokoládét 3 evőkanál olajjal felolvasztjuk és összekeverjük. Jó étvágyat!