Szószok/mártások grillezett húsokhoz

A grillezés elengedhetetlen kelléke egy jó grill, a pácolt hús, na meg a finom szószok és mártogatósok, amik szinte felejthetetlenné teszik a fogásokat. Most öt kiváló szószt/mártást gyűjtöttünk egy csomagba, amit egyszerű, mindenki számára elérhető alapanyagokból készíthetünk el. Akár többet is készíthetünk egy-egy grillezés alkalmával, hogy mindenki kedvére tegyünk. Itt megtalálható a pikáns, mézes-mustáros, currys, majonézes-fokhagymás és kapros mártogatós is. Válogassunk kedvünkre.

Hozzáadta:, 20.8.2017
Kategória: Főételek, Előételek, falatkák, Mártások
Recept Szószok/mártások grillezett húsokhoz

Hozzávalók

Pikáns mártás:
2 dbvöröshagyma
1/2 dbparadicsom
2 ev. kanálolívaolaj
1 kv. kanálkoriander
1 ev. kanálcitromlé vagy ecet
1 dbchillipaprika
kapor
bors
őrölt pirospaprika
Mézes-mustáros szósz:
2 ev. kanáltejföl
2 ev. kanálmajonéz
2 ev. kanáldijoni mustár
1 ev. kanálméz
1 gerezdfokhagyma
1 kv. kanálcitromlé
1 ev. kanálolívaolaj
fehérbors
Curry mártogatós:
2 ev. kanáltejföl
2 ev. kanálmajonéz
2 ev. kanálnatúr joghurt
1/2 kv. kanálcurry vagy curry fűszerkeverék
2 gerezdfokhagyma
1 kv. kanálecet
őrölt pirospaprika
bors
Majonézes mártás fokhagymával:
2 dbtojás
2 ev. kanál
4 gerezdfokhagyma
2 ev. kanálolívaolaj
1 ev. kanálcitromlé
1 ev. kanáljoghurt
bors
őrölt pirospaprika
Kapros mártás:
2 ev. kanálmajonéz
2 ev. kanálnatúr joghurt
1 ev. kanáltejföl
2 gerezdfokhagyma
1 csokorkapor
őrölt pirospaprika
bors

Elkészítés menete

  1. Pikáns mártás:
    a hagymát és chilli paprikát felkockázzuk, majd robotgéppel szinte pépesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olajat leszámítva). Miután már teljesen lágy a massza, adjuk hozzá az olajat.
  2. Mézes-mustáros szósz:
    A tejfölt, majonézt és a mustárt egy tálba tesszük és elkeverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt fehérborsot és a citrom levét. Végül beledolgozzuk az olajjal elkevert mézet.
  3. Curry mártogatós:
    A tejfölt, majonézt és natúr joghurtot egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, a borsot és a zúzott fokhagymát, végül a curry fűszerkeveréket. Jó alaposan elkeverjük, végül ecettel ízesítjük.
  4. Majonézes mártás fokhagymával:
    A citromlé és olaj kivételével minden hozzávalót robotgépbe teszünk és leturmixolunk. Hozzáadjuk az olajat, és citromlével ízesítjük. Hűtőszekrényben tároljuk.
  5. Kapros mártás:
    A majonézt, joghurtot és tejfölt elkeverjük. Sózzuk és borsozzuk. A kaprot és megtisztított fokhagymát apróra vágjuk (akár zúzott fokhagymát is használhatunk). A kaprot akár más, friss zöldfűszerrel is helyettesíthetjük – bazsalikom, petrezselyemzöld, kakukkfű …

Forrás: Vk